Esikuvani

Minun esikuvani löytyy Suomesta. Ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, koska Suomestakin löytyy hienoa osaamista. Saan esikuvaltani raikkaita ajatuksia ja toimivia ideoita takataskuuni koirien kanssa toimimiseen.
Esikuvani on rohkea – hän uskaltaa ajatella laatikon ulkopuolelta.
Esikuvani on innovatiivinen – ihailen hänen luovuutta ja kekseliäisyyttä sekä taitoa soveltaa. Ihailen myös hänen haluaan kehittyä ja kehittää.

Vaikka olisi minkälainen koira, niin hän ei lokeroi, ei vertaa muihin, eikä syyllistä ohjaajaa – vaan keskittyy saamaan molemmista parhaat puolet esiin. Hän kannustaa ja tekee kaikkensa löytääkseen ratkaisuja. Raikkaita ja simppeleitä ajatuksia. Tiedostaa läpimurrot ja iloitsee niistä vilpittömästi yhdessä valmennettavan kanssa. Kuuntelee ja kannustaa. Hänen treeneissä onnistuu ja kukapa ei rakastaisi onnistumisen elämyksiä?

Kävelevä tietopankki, joka muistuttaa tärkeistä teemoista ja arvoista

– Koiran kokonaisvaltainen hyvinvointi parantaa oppimistuloksia ja parantaa koiran mielialaa. Sopivat olosuhteet ja lajityypillisten tarpeiden tunnistaminen auttavat pitämään koiran terveenä ja tyytyväisenä. Kun koira on tyytyväinen, voi omistajakin olla onnellinen, idolini Jaana Pohjola kirjoittaa blogissaan.

Löysin Jaanan kirjoittaman Eläinkoulutusblogin joitakin vuosia sitten. Siitä lähtien olen ollut blogin ahkera lukija. Keräsin jouluna suosikkipostauksiani Jaanan blogista. Olen saanut blogista paljon ideoita ja inspiraatiota – myös oma sanavarastoni on karttunut. Allaolevat sanat ovat tulleet Jaanan blogista hyvin tutuiksi ja niistä on tullut myös itselle harjoittelua ohjaava tukirunko. Ja koska elämä ei ole pelkkää harjoittelua ja lajitreeniä, vaan suurin osa ajasta on arkea, niin käsitteistä ja niiden merkityksestä on tullut elämäntapa. Ne ovat läsnä 24/7.

 1. Omaehtoisuus
 2. Valinnan mahdollisuus
 3. Hallinnan tunne
 4. Aito motivaatio
 5. Tukitaito
 6. Taustataito
 7. Turva-ankkuri
 8. Aikabudjetti
 9. Lämpökausi
 10. Kumppani, ei fillari

Luen Jaanan blogista pääasiassa julkiset osat ja joka kerta niistä tulee joku ajatus pohdittavaksi. Välillä käyn kurkkaamassa myös jäsenosia ja niistähän löytyy aina vaikka mitä lisää aiheeseen liittyvää. Hyödynnän myös sivuston oikeassa yläkulmassa olevaa suurennuslasin kuvaa. Sitä klikkaamalla avautuu pieni laatikko, jossa lukee Etsi blogista. Siihen voi kirjoittaa esimerkiksi jonkun edellä mainituista sanoista tai jonkun muun. Kun tämän jälkeen klikkaa enteriä, saa näkyviin kaikki aiheeseen liittyvät kirjoitukset. Mahtava kirjasto! Kiitos Jaana, kun jaksat jakaa ajatuksiasi ja kirjoittaa hyvää mukaansatempaavaa blogia! <3

Tokon Freestyle

– Mitäs ajattelit tehdä Funin kanssa?
– Jotain saman tyyppistä kuin viimeksi
– Oletko kokeillut tokon Freestyleä?
– No en ole koskaan kuullutkaan!

Jaana ei ehkä tiedä tokosta mitään, mutta sitäkin enemmän eläinten hyvinvoinnista, käyttäytymisestä ja oppimisesta sekä tietää miten asenne, motivaatio ja suhde rakennetaan. Ei lajitaidoista tarvitse mitään tietääkään jos on omaksunut edellä mainitut ja osaa soveltaa. Ja on idearikas! Tokon Freestyle on siitä hauskaa, että siinä ei tapahdu virheitä – siinä menee koko ajan kaikki oikein.

Vaikka koulutusmenetelmät olisivat hattaraa ja sateenkaaria, eläimen valinnanvara voi olla melko ohut.

– Kouluttaminen on yksi hyvinvointitekijä – se vaikuttaa eläimen ja omistajan suhteeseen. Parhaimmillaan kouluttaminen on kognitiivinen ja sosiaalinen virike eläimelle – kuitenkin ainoastaan silloin, kun eläimellä on rehellinen valinnan vapaus joko olla koulutustilanteessa tai olla olematta. Virikkeestä puhuttaessa kyseessä on aina omaehtoinen toiminta eläimen puolelta, Jaana kirjoittaa Hyvinvoinnin monta puolta blogitekstissään.

Kumppani, ei fillari

Olen oppinut Jaanalta erityisesti vuorovaikutuksesta koiran kanssa sekä miten koiralle annetaan mahdollisuuksia vaikuttaa harjoituksiin. Harjoitukset voivat liittyä kaikkeen: arkeen, harrastuksiin, koiran hoitamiseen ja käsittelyihin. Mahdollisuuteen vaikuttaa liittyy myös koiralta kysyminen. Sen hyötyjä on:

 • Tiedon saaminen koirasta, sen ajatuksista ja tunnetiloista
 • Koira sitoutuu harjoitteluun paremmin (motivaatio)
 • Häiriöt saadaan haltuun ja niistä tulee ystäviä (asennemuutos)
 • Kysyminen on prosessi, jolla on sinällään jo virikearvo (hyvinvointi, käyttäytymisen monimuotoisuus)
Minä, Fun ja Jaana <3

Kuka on sinun esikuvasi? Löytyykö sellainen Suomesta vai täytyykö lähteä ulkomaille?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *