Hierontahetki

Koirahieronnan tarkoituksena on saada koiralle hyvä olo. Kun koiran omaehtoisuus on hierontatilanteessa mukana, on hieronta koiralle myös sosiaalinen virike ja aistivirike.
Koirahierontaa lihasjännityksiä vastaan, rentoon koiranelämään

Lihasjännitys voi vaivata koiraa, aivan kuten ihmisiäkin. Hieronnalla saadaan koirankin lihakset rentoutumaan ja koira voimaan paremmin. Lihasjännityksen taustalla voi olla esimerkiksi liukas keli, törmääminen toisen koiran kanssa, kiskominen remmissä, trauma tai leikkaus, yksipuolinen liikunta, liian kova valmennus tai alku- ja loppuverryttelyn laiminlyönti.

Koirat eivät valita 

Koirat puhuvat ilmeillään ja eleillään. Ne eivät valita, vaan muuttavat kipeytyessään liikkumistaan ja käyttäytymistään. Koira ei mielellään hyppää autoon tai sieltä pois. Koira istuu toisella lonkalla, liikkuu vinossa, pitää selkäänsä köyryssä tai notkolla. Koira on saattanut lopettaa venyttelemisen, muuttanut nukkumisasentoa tai –paikkaa. Koira voi alkaa laukkaamaan jo hitaassa vauhdissa. Harrastuskoiran suoritus on voinut heiketä sen harrastamassa lajissa.

Muutokset koiran liikkeissä, liikelaajuuksissa tai askellajien käytössä voivat olla merkkejä lihashuollon tarpeesta, samoin muutokset koiran tekemissä venyttelyissä tai muutokset koiran käyttäytymisessä. Näiden oireiden aiheuttaja on hyvä selvittää. Oireiden taustalla voi myös olla luusto-, nivel- tai hermostoperäinen ongelma.

Hierontaa karvoihin katsomatta 

Hieronnassa koiran rodulla, iällä tai aktiivisuustasolla ei ole merkitystä. Hieronta sopii lähes kaikille koirille niiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Hieronta on koiralle sosiaalinen tapahtuma ja aistivirike, joka jo itsellään vaikuttaa positiivisesti koiran elämänlaatuun. Koiran kunto ratkaisee voidaanko sitä hieroa. Erityisesti hieronnasta hyötyvät harrastuskoirat sekä traumasta tai leikkauksesta toipuvat koirat. Kotikoirallekaan hieronta ei ole pelkkää hemmottelua, vaan se on myös tapa tarkistuttaa missä kunnossa koira on.

Joissakin tapauksissa eläinlääkärin tarkastus ennen hierontaa on tärkeää. Varsinkin jos koira ontuu, se kannattaa tarkistuttaa eläinlääkärissä ennen hierontaa. Ontuminen tarkoittaa, että koiralla on vaikea liikkua. Se ei aina johdu tuki- ja liikuntaelimistön vaivasta, vaan syynä voivat olla esimerkiksi vatsakivut, märkäkohtu, eturauhasvaivat, virtsaongelmat tai anaalirauhaset.

Loukkaantumisen tai leikkauksen jälkihoito

Hieronnalla on tärkeä merkitys kuntoutuksessa. Leikkauksesta tai loukkaantumisesta toipuva koira paranee nopeammin säännöllisellä hieronnalla. Esimerkiksi kipeän jalan varominen lisää lihasjännitystä, joka puolestaan vaikeuttaa lihasten aineenvaihduntaa lisäten kipuja ja vaikeuttaen kuntoutumista. Hieronnalla voidaan myös helpottaa nivelrikkoisen koiran elämää.

Hierontaa harrastuskoirille

Lihasten moitteeton toiminta on kaikkien urheilusuoritusten edellytys. Kova fyysinen rasitus synnyttää aina lihaksistoon kuona-aineita, jotka lihakseen jäädessään heikentävät lihaksen toimintakykyä ja voimaa. Harrastuskoira tarvitsee säännöllistä lihashuoltoa pystyäkseen harjoittelemaan täysipainoisesti ja välttymään loukkaantumisilta. Hieronta on yksi työkalu harrastuskoiran kehonhuollon työkalupakissa.

Liike on lääke

Monipuolinen, aktiivinen liike on aina lihashuollon perusta. Koirien tulee saada leikkiä, hyppiä ja juosta. Liikunnassa tulee kuitenkin huomioida koiran ikä ja kunto. Harrastuskoirilla liikunta tulee sovittaa muuhun harjoitteluun sopivaksi, eikä palauttavan liikunnan merkitystä sovi unohtaa. Lihashuoltoon kuuluvat myös koiran tarpeisiin sopiva ravinto, nesteytys, hyvä yleishoito sekä fyysisesti rasittavissa suorituksissa koiran alku- ja loppuverryttelyt. Monet koirat ottavat harrastamansa lajit vakavasti: ne kestävät kipua ja suorittavat tehtävänsä kaikesta huolimatta. Ennaltaehkäisy! Hoida mieluummin terveyttä kuin sairautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *