Hyppykouluttajien jatkopäivillä

Viikonloppuna oli hyppytekniikkakouluttajien jatkopäivät Siuntion idyllisissä maalaismaisemissa. Meitä oli siellä molempina päivinä mahtavat 10 osallistujaa paikalla. Lauantaina oli aiheena kokoamisen ja taipumisen harjoitteet. Sunnuntaina perehdyimme pk-koirien treeneihin, lajivoimaharjoitteisiin ja ratasovelluksiin. Tuli hyvää kertausta ja muistutusta perusasioiden tärkeydestä.

Tein maaliskuussa Funille 28 viikon hyppyohjelman, joka on jäänyt muutamien seikkojen takia toteuttamatta. Yksi syy on ollut ajanpuute, jonka takia ei olla ehditty harjoittelemaan agilityä oikeastaan ollenkaan. Olemme keskittyneet fyysisen kunnon kehittämiseen, tokoon ja ohessa harjoitelleet joitakin agilitytaitoja, mutta hallilla tapahtuva agilityn lajiharjoittelu on ollut ihan olematonta.

Viime viikolla kävimme tekemässä pienen agilitytreenin perstuntumalla. Meinasin jo jatkaa harjoituksia samalla mutulla, mutta palasin maaliskuussa tekemäni ohjelman pariin. Päivitin ohjelman 19 viikon ohjelmaksi, joka on jaettu tavoitteiden mukaan kahdeksi jaksoksi. Laskin hypyiksi myös kaikki hyppytekniikkaharjoituksissa käytettävät 15 cm hypyt. Jaksolla 1 hyppyjä tulisi tällä hetkellä 272 kpl ja jaksolla 2  hyppyjä tulisi 484 kpl. Yhteensä ne tekevät 756 hyppyä! Kyllä siinä alkaa olla väliä, että miten koira loikkaa ja hyppää. Jokaisesta hypystä tulee osa oppimis- ja vahvistehistoriaa. Sen lisäksi jokaisella hypyllä on vaikutuksia koiran kropalle. Meille ihmisille koiran hypyt näyttävät helpoilta ja me saatamme katsoa vain pysyykö rima ylhäällä vai ei. Mullekaan ei tule koskaan oman koiran hyppytekniikkatreeneissä hiki. Tästä johtuen päätin aloittaa jumppaamaan Funin hyppypäivinä myös itse. Teen Funin hyppyjen lukumäärän verran kyykkyyn ylös (painonsiirto ja ponnistus), vatsa- ja selkälihaksia (keskivartalon tuki) sekä punnerruksia (alastulot). Jumppa tekee mulle hyvää, mutta kiva saada myös tuntumaa miltä koirastakin voi tuntua jos sen lihakset ovat väsyneet.

Hyppyohjelmaa ennen Funilla on valmisteleva jakso, jolloin keskitytään erityisesti takaosaan sekä rinta- ja lannerangan alueisiin, jotta ne toimisivat sitten hyppytreeneissä.

Kokoaminen

Lyhyt laukka ei vielä välttämättä tarkoita kokoamista. Kokoamiseen tarvitaan painonsiirto takaosalle: lanneselkä pyöristyy ja tuo takajalat mahan alle (lonkka-, polvi- ja kinnernivel koukistuvat). Painonsiirto takaosalle edellyttää terveitä takaraajojen niveliä, vahvoja takaosan lihaksia, mutta myös syvälihastukea ja keskittymistä tarvitaan. Mitä jos koira ei viitsi koota? Usein jos harjoituksissa koira ei viitsi, kannattaa miettiä olisiko kuitenkin niin, ettei koira fyysisesti pysty tai ei osaa. Painonsiirto on hankalaa jos on kipua tai lihakset ovat väsyneet. Takaosan hahmotus ja hallinta on myös agility- ja pk-koirien yksi perustaito! Jos koira ei hahmota takajalkojaan, minne se tekee painonsiirron?

Koira hyppää kropallaan

Usein puhutaan ja arvioidaan koirien kehoa nivelten suhteen – esimerkiksi olkanivelet, kyynärnivelet ja lonkkanivelet. Usein kuitenkin laiminlyödään lihakset! Ne, jotka ovat vastuussa kyseisten nivelten tukemisesta ja liikuttamisesta. Ilman lihaksia keho ei voi liikkua!

Funin viralliset luustokuvat

Kirjaimin ja numeroin hyväksi arvioidusta luustosta pitää yrittää parhain tavoin pitää huolta. Ennen agility- ja hyppytreenejä aion tsekata koiran nivelten ja rangan liikkuvuudet. Jos jossain on jäykkyyttä, niin jätän treenin tekemättä tai treeni saa ainakin toisen teeman.

Vireystila, aito motivaatio ja keskittyminen

Koiran vireystila vaikuttaa kehoon ja kehon käyttöön. Levolla ja palautumisella on taas vaikutusta koiran vireystilaan. Levossa myös lihas kasvaa ja oppimistakin tapahtuu levossa. Aito motivaatio ja keskittyminen ovat tärkeitä kaikessa – myös hyppytekniikkaharjoituksissa rodusta riippumatta. Motivaatio vaikuttaa tekemiseen ja aktiivisuuteen. Keskittyminen vaikuttaa muun muassa tasapainoon. Liukastuminen voi olla yksi merkki tasapainon pettämisestä. Toki tasapainoiseen liikkumiseen tarvitaan myös fyysisiä taitoja. Ympäri mennään, yhteen tullaan. Koira on kokonaisuus. Monesti jotain juttua ei ole ilman jotain toista tai sitten joku juttu kaipaa kaverikseen jonkun toisen jutun. Esimerkiksi kropan liikkuvuudella ei tehdä mitään ilman tukea, eikä voimalla tehdä mitään ilman tukea ja liikkuvuutta.

Kysy koiralta

On tyypillistä, että erilaisissa ohjatuissa koulutuksissa kouluttaja-valmentaja kysyy koiranomistajalta, että jaksaako tämän koira vielä harjoitella. Omistaja toki tuntee koiransa paremmin kuin kouluttaja-valmentaja, mutta paras asiantuntija olisi koira. Olisi hienoa, että koirille opetettaisiin vaikkapa erilaisten symbolien kautta haluaako se treenaamaan ja haluaako se jatkaa treenejä. Tiedän, että tälle asialle hymähdetään ja jopa nauretaan. Itse uskon, että tätä kautta meillä voisi olla terveempiä ja kauemmin ehjänä pysyviä koiria jos niille annettaisiin ääni eli se, että niillä on mahdollisuus valita ja vaikuttaa. Asiantuntevaa, virkistävää ja silmiä avaavaa opastusta aiheeseen saa suosituilta Tyytyväinen koira kursseilta. Koiran ei tarvitse olla koiraharrastuksissa fillari, vaan sille voi antaa mahdollisuuksia vaikuttaa treeneihin. Se vaatii ihmiseltä paljon pokkaa ja rohkeutta: mitä jos koira vastaa, että sitä ei kiinnosta treenata? Tällöin koiraa pitää rakentaa ja valmentaa eri tavalla. Tästä taas voi seurata paremmin harjoitteluun sitoutunut koira.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *