Hyppytekniikkatunnille, osa 2: Ryhdikäs istuminen

Niinkin yksinkertainen juttu kuin istuminen kertoo paljon. Se kertoo mitä koira on istumisesta oppinut eli mitä on vahvistettu. Se miten koira istuu kertoo myös koiran takaosan hahmotuksesta ja hallinnasta sekä millä mallilla takaosan tuki on. Ei siis turha temppu! Istumista voi harjoitella kätevästi arjessa ja silloin pääsee helposti myös selvittämään kuinka paljon istumista pitää erikseen merkata ja vahvistaa (ylläpito), jotta se säilyy hyvänä ja ryhdikkäänä.

Arjen taidoilla malttia ja lajiharjoittelun perustaitoja

Meillä muun muassa ovista ja porteista liikkumiseen edellytetään istuminen. Se on myös kätevä tapa käyttää ja opetella käyttämään vahvisteena muitakin kuin leluja tai ruokaa. Toki minäkin välillä alleviivaan uusissa tilanteissa hienoa päätöstä (esimerkiksi istumista portin eteen) palkitsemalla koiran makupalalla ”No, mutta olipa hieno valinta! Tuosta hyvästä saat makupalan ja pääset portista ulos”.

Istuminen on asentona hyvä – siinä tulee monta kertaa päivässä harjoiteltua yhtä hyppytekniikan tärkeimmistä taidoista eli ”pepun” päältä liikkeelle lähtemistä. Arjen istumisissakin pitää istua ryhdikkäänä. Sen lisäksi näihin voi ottaa mukaan viivettä, niin saa samalla harjoiteltua tokon paikalla istumisen ja agilityn lähdössä pysymisen alkeita. Näihin voi lisätä myös häiriötä (juosta ohi, lähteä tekemään jotain agilityohjausta yms), niin saa harjoiteltua häiriötä vaikkapa pysäytyskontakteja varten.

Jokainen paikalla pysyminen on myös omalla tavallaan malttiharjoitus. Niissä tulee harjoiteltua myös luopumista: ”pääset portista, kun ensin luovut siitä menemisestä ja maltat istua”. Meillä ei riitä, että tarjoaa pelkän istumisen. Pepun pitää myös pysyä maassa ja vapautusvihjettä odottaa.

Mitä istumisesta kannattaa tarkkailla?

Tavoitteena on hyvä ryhdikäs istuminen, jossa…

  • Koiralla on molemmat takajalat kropan alla ja paino takana
  • Koiralla on paino tasaisesti molemmilla puolilla ja sen polvet ja takatassut ovat symmetrisesti
  • Takaapäin katsottuna selkä ”näyttää suoralta” ja karvat laskeutuvat/myötäilevät koiran kroppaa tasaisesti
  • Etujalat ovat melkein kohtisuoraan lapojen alla
  • Sivusta katsottuna selkä ei ole notkolla

Koiran takaosaa aktivoivat temput ja vahvistavat jumpat ovat monille tuttuja. Kannattaa myös jumppatempuissa kiinnittää huomiota siihen, että miten ne takajalat ovat siellä koiran kropan alla sekä mitä takajalat tekevät harjoitteiden aikana.

Ryhdikkääseen istumiseen koira tarvitsee lihaksia tukemaan ja sen tulee hahmottaa takajalkansa. Tarvitaan myös sopiva vire. Koira voi matalassa vireessä lässähtää “pepulleen” tai väsyneenä siirtää painon toiselle lonkalle. Vapaalla rennommat/löysemmät asennot voivat olla ok – koira voi olla rauhallinen ja ottaa rennosti. Koiraa kannattaa tarkkailla miten se istuu spontaanisti virkeänä, mutta myös väsyneenä. Jos koiralla on usein virkeänäkin takajalat (polvet, tassut) epäsymmetrisesti, paino toisella puolella niin kannattaa selvittää miksi. Taustalla voi olla heikko lihastuki, joku epäsymmetria tai jännitys kropassa tai kipu. Syy kannattaa siis selvittää ja sen jälkeen hoitaa koiraa esimerkiksi eläinlääkäriltä tai -fysioterapeutilta saatujen spesifisten ohjeiden mukaan.

Joskus ei-ryhdikäs istuminen voi olla opittu tapa, mutta usein opitun tavan taustalla on ollut syynä, ettei koira ole pystynyt istumaan ryhdikkäämmin (takaosan tuki tai hallinta ei ole riittänyt tai on voinut olla kipua tai jäykkyyttä). Kannattaa myös muistaa harjoitella sellaisella alustalla, jossa koiran tassut eivät luista alta pois. Tällöin koiran on helpompi oppia ryhdikäs istuminen.

Ryhtiä istumiseen ja tervetuloa hyppytekniikkatunneille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *