Kartonkiruttu ja huippusalainen käärö

Nappuloiden laittaminen wc-paperirulliin tai muihin kartonkilaatikoihin on klassikko. Niiden avulla meidän koirat on opetettu olemaan yksin kotona. Se on meillä pennusta asti jatkunut tapa, joka on edelleen käytössä vaikka koirat on jo vanhempia.

Ruoan syöminen kartonkilaatikoista on ruokintavirike. Syömiseen menee kauemmin aikaa ja myös käyttäytyminen on monimuotoisempaa verrattuna siihen, että koira syö nappulat suoraan kupista. Erilaiset virikkeet ovat yksi tapa huolehtia myös harrastuskoiran psyykkisestä hyvinvoinnista.

Syömiseen käytetty aika

Yksi mitallinen nappulaa ja sen syömiseen käytetty aika: kartonkirutusta 5 minuuttia 4 sekuntia (aika mitattu siitä, kun koira alkoi repiä kartonkiruttua) ja huippusalaisesta kääröstä 3 minuuttia 9 sekuntia.

Mitä koira tekee

Kartonkilaatikon saadessaan koira saattaa juoksennella se suussaan löytääkseen sen repimiseen sopivan paikan asunnosta. Koira voi heitellä laatikkoa, jonka jälkeen se alkaa repiä sitä. Koira pitää kartonkilaatikkoa etutassuilla kiinni, ottaa siitä hampailla kiinni ja vetää päätä ylös. Liikerata muistuttaa sitä, kun susi raatelee jotain saalista (näin televisiossa ja huomasin yhtäläisyyden omaan koiraan). Tehtävä tarjoaa myös jumppaa etujaloille, kun koira puristaa kartonkilaatikkoa etutassuillaan.

Kartonkirutun valmistus

Laatikko voi olla vaikka tyhjä puuropaketti tai huuhdeltu maito- tai mehupurkki. Kannattaa varmistua, että koira ei syö pahvin palasia. Tässä mittauksessa käytin kahta huuhdeltua mehupurkkia ja yhtä mitallista nappulaa (pidän nappulamäärän näissä mittauksissa vakiona). Laitoin puolet nappuloista toiseen mehupurkkiin. Taittelin purkin ruttuun. Laitoin loput nappuloista toisen purkin pohjalle, johon laitoin myös ensimmäiseksi rutatun mehupurkin. Sitten taittelin toisenkin purkin ruttuun, jossa oli siis sisällä se toinen purkki.

Puolet nappuloista ensimmäisen purkin pohjalle ja taitella purkki ruttuun.
Loput nappuloista toisen purkin pohjalle. Tähän purkkiin myös ensimmäiseksi rutattu purkki. Sitten myös tämä purkki ruttuun!

Huippusalaisen käärön valmistus

Yksi käsipyyhe, tyhjä kartonkipakkaus (muropaketit ovat tähän hyviä) ja sopiva määrä nappuloita. Nappulat kaadetaan tyhjään kartonkilaatikkoon, joka taitellaan rullalle. Taiteltu kartonkirulla laitetaan pyyhkeen päälle. Pyyhe rullataan kartonkirullan päälle.

Huippusalaisen käärön kanssa tuli ensimmäisenä ”tapporavistus”, jolla koira sai pyyhkeen kartonkirullan päältä pois. Sen jälkeen alkoi laatikon repiminen. Roskaa pahvin palasista tulee, mutta niiden siivoaminen on oma temppu, johon palaamme myöhemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *