Onnellisempi ja rohkeampi koiraharrastaja

Välillä sitä miettii, että miten voisi opiskella lisää koiriin liittyviä juttuja, niin äärimmäisen opettavaista on vaan elää niiden kanssa.

Osallistuin Jaana Pohjolan pitämälle Tyytyväinen harrastuskoira – onnellinen omistaja pitkälle kurssille. Menin kurssille toko- ja agilityharrastajana. Lähdin kurssilta käsittelyharrastajana. Nyt haluan mennä kurakeleillä koirien kanssa ulos, että saan sen jälkeen pestä niiden kuraiset tassut. Haluaisin leikata koirien kynsiä useammin, mutta niissä ei ole mitään leikattavaa. Haluan mennä hihnalenkeille kokeilemaan hihnatekniikoita. Ja kirsikkana kakun päällä: minä, joka olen vihannut virheitä, sanon nyt, että tervetuloa virheet. Ne ovat ystäviä, niistä tietää mitä pitää harjoitella. Virheet tarjoavat mukavasti pähkinöitä purtavaksi. Ne ratkotaan. Koira ratkoo. Koira opettaa, minä opin. Erityisesti koiraharrastuksissa on tärkeää antaa koiralle edes joku rooli – ja samalla ottaa minulta apupyörän rooli pois.

Mitä kurssilta jäi mieleen?
  1. Asenne. Siihen voi vaikuttaa. Omaan asenteeseen, mutta myös koiran asenteeseen erilaisia asioita kohtaan ja erilaisia asioitahan riittää niin arjessa kuin harrastuksissakin.
  2. Omaehtoisuus, valinnan mahdollisuudet ja hallinnan tunne. Kurssin opeilla koiralähtöisyys viedään ihan uusille tasoille.
  3. Kysytään koiralta. Kyllä, koiralta voi kysyä. Verbaalista vastausta sieltä ei saa, mutta hyvän vastauksen kyllä. Pitää olla pokkaa ottaa vastaus vastaan. Jos koira vastaa kielteisesti, niin sitten voidaan vaikuttaa esimerkiksi kohtaan yksi eli asenteeseen. Siihen taas voidaan vaikuttaa huomiomalla kohdan kaksi asioita eli lisäämällä koiran omaehtoisuutta, valinnan mahdollisuuksia ja hallinnan tunnetta. Ympäri mennään, yhteen tullaan!
  4. Koira on kokonaisuus. Sillä on merkitystä mitä koira tekee esimerkiksi 12h, 24h ja jopa viikko ennen lajitreenejä.
Merkitykselliset vuorovaikutustilanteet

Meillä koirien käsittelytoimenpiteet ovat sujuneet pääasiassa ihan kivasti. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö niissä olisi parannettavaa. Kuten se, että koira hyppää metrisen esteen yli, ei vielä tarkoita, että sillä olisi hyvä hyppytekniikka ja se hyppäisi tavalla, joka kuormittaa sen kroppaa vähiten. Erilaisia lajitaitoja voidaan harjoittelulla pyrkiä viilaamaan paremmiksi ja paremmiksi. Miksei siis käsittelytoimenpiteitäkin voisi viilata paremmiksi? Kun niissä huomioi koiran omaehtoisuuden, niin niistä saa mukavia sosiaalisia tapahtumia koiran kanssa.

Koiran kynsien leikkaaminen voi olla ihmiselle vain koiran kynsien leikkaamista. Yksi pakollinen hoitotoimenpide muiden joukossa. Koiralle jokainen vuorovaikutustapahtuma on kuitenkin merkityksellinen. Koiralla on usein 18 kynttä. Se on 18 merkityksellistä vuorovaikutustilannetta.

Kynsien leikkaaminen, jonka olin luullut sujuneen meillä hienosti, ei sitten ollutkaan sujunut ihan niin hienosti. Koirat olivat jonottaneet tapahtumaan, eikä siinä ollut montaakaan minuuttia mennyt, kun kolmen koiran kynnet oli leikattu. Tein testin, jossa halusin testata koirien omaehtoisuutta tapahtumaan. Se oli samalla hauska testi siitä, että mikä assosiaatio koirilla oli kynsisaksista. Tulos oli hämmentävä, mutta myös opettavainen.

Aiemmin minun fokus oli ollut päämäärässä eli kynsien leikkaamisessa, joten oli jäänyt joitakin asioita huomaamatta. Onhan edelleenkin kyse kouluttamisesta, mutta se tapahtuu nyt eri mentaliteetilla.

Teimme kynsien leikkaamiseen pari pientä muutosta ja muutamien kertojen jälkeen siitä tuli entistä kivempaa, jolloin myös käsittelyvuoropuheluista tuli minulle erittäin koukuttavaa. Leikkasin koirien kynnen kärjet jopa kaksi kertaa viikossa, kunnes niissä ei enää ollut mitään leikattavaa. Valitsin uudeksi käsittelytoimenpiteeksi koirien harjaamisen ja kampaamisen, joka oli Funin inhokki, eikä mustienkaan mikään ehdoton suosikki.

Harjaamisen harjoittelun tavoitteena oli muuttaa koirien asennetta harjaamista kohtaan. Koira tulee itse harjattavaksi, koirasta ei tarvitse pitää kiinni ja harjauksen aikana koira olisi kropaltaan rento ja ilmeiltään tyytyväinen. Asenteen muuttaminen meni tosi kivasti lisäämällä koiran omaehtoisuutta ja hallinnan tunnetta. Tuloksia tuli nopeasti muutamassa minuutissa ja tykkäsin erityisesti miltä koirat näyttivät.

Koirat saavat valita: kynsien leikkaaminen vai kampaaminen

Lajitreeneissä on hyvä antaa koiran valita käytettävä palkkio ja välillä myös harjoiteltava tehtävä. Kun kampaamisen asenne oli muutaman kerran jälkeen muuttunut, otin valintatehtävät mukaan käsittelytilanteisiin. Koirat saavat siis valita: kynsien leikkaaminen vai kampaaminen. Aluksi koirat valitsivat oikean puoleisen, mutta sen jälkeen on ollut havaittavissa, että Diva valitsee useammin kynsien leikkaamisen ja Fun kampaamisen. Tästä tuli ihan mahdottoman kivaa! Siitä sai oikein kivan pelin, mukavan sosiaalisen virikkeen ja molemmat käsittelyt tulee kyllä tehtyä.

Löysin kaappien kätköistä FURminatorin. Tehtiin sillä aluksi sama treeni kuin kampaamisen kanssa. Siitäkin tuli ihan mukava ja nopeammin kuin kammasta. Koirat ovat tainneet omaksua käsittelyissä käytettävän konseptin, kivaa! Otin FURminatorin mukaan valintoihin eli koirat saavat valita kolmesta: kynsien leikkaaminen, kampaaminen vai FURminatorilla harjaaminen. Koirat eivät ole tähän mennessä valinneet jälkimmäistä.

Kuraisia tassuja ja mallioppimista

Pitkään mietin, että miten koirat voisivat vaikuttaa tassujen pesutilanteessa. Kun kurakeli tuli, niin päätinkin, että annan koirien valita missä järjestyksessä ne tulevat pesulle. Koirat ovat kaikki pesuhuoneessa ja saavat valita missä järjestyksessä tulevat suihkunurkkaukseen. Aiemmin olin kutsunut ne ja Maggien usein viimeisenä. Nyt kun ne saavat itse päättää järjestyksen, niin Maggie on melkeinpä aina ensimmäinen. Ei ole aikaa ei ole aina hyvä selitys olla odottamatta koiran aloitetta. Ensimmäisellä kerralla aika jäi laskematta, mutta toisella kerralla meni noin 3 sekuntia, kun Mags tuli suihkunurkkaukseen. Kolmannella kerralla meni noin 2,5 sekuntia ja neljännellä enää vain noin sekunti.

Lajitreeneissä pyritään harjoittelemaan kaikki asiat, jotta ei olisi koiralle vierasta asiaa. Nappasin senkin idean lajitreenistä arjen taitojen puolelle. Otettiin mukaan myös aloite tassujen kuivaamiselle, joka on, että koira antaa etutassun käden päälle, jossa on pyyhe. Ensimmäisellä kerralla Maggie tarjosi vaan maahanmenoa. Sen jälkeen katsoi vierestä, kun Fun ja Diva antoivat tassua. Sen jälkeen nousi Maikkiksenkin tassu. Do As They Do!

Kun kiinnittää huomiota arkisiin pieniin vuorovaikutustilanteisiin koiran kanssa ja pyrkii saamaan niistä harmonisia yhteistyötilanteita, niin se kantaa ihan varmasti muuallekin. Harrastuslajeissa tarvittava hyvä suhde koiran ja ohjaajan välillä rakennetaan muualla kuin koulutuskentällä tai -hallilla. Arkisia vuorovaikutustilanteita koiran kanssa on paljon enemmän kuin lajitreenejä.

Paras tapa opetella tuntemaan toinen on kehittää vuoropuhelu. -Jaana Pohjola

Kiitos inspiroivista ajatuksista ja ideoista

Oli oikein ihana ja antoisa kurssi, suosittelen lämpimästi! Sitä ei voi referoida, se pitää kokea ja oivaltaa itse. Pitää olla rohkeutta luopua apupyörän roolista. Kun oivaltaa, niin saa oikein käyttökelpoisia työkaluja mukavampaan eloon koiran kanssa. Kun koira on tyytyväinen, voi omistajakin olla onnellinen. Jaanan juttuja ja vähän erilaisempia ideoita voisi kuunnella vaikka kuinka paljon. Aion hyödyntää ja soveltaa kaikkea kurssilla oppimaani sekä arjessa että harrastuksissa.

Uskallatko sinä vahvistaa koiran omaehtoisuutta ja antaa koiran valita?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *