Opi ja inspiroidu

Pikkujutut ovat osa kokonaisuutta. Kokonaisuudesta muodostuu täydellisyys. Ja täydellisyys, niin, se ei olekaan pikkujuttu. – Michelangelo

Alkuverryttelyn tarkoituksena on lämmitellä koiran kroppa fyysisiä harjoituksia varten, mutta siihen kannattaa ottaa mukaan myös omalle koiralle sopivia harjoituksia ja pelejä, joilla verrytellään koiran mielentila itse treeniä varten sopivaksi. Alkuverkalla virittele koira ennen harjoitusta, jotta se olisi aktiivinen ja tekisi hyvällä ilmeellä. Kun mieli on aktiivinen, niin kroppakin toimii aktiivisemmin. Rennon riemukas, riemukkaan rento. Aktiivisen rento, rennon aktiivinen, mutta myös aktiivisen auki. Kropaltaan auki, mutta myös mieleltään auki. Ettei yhteys olisi kiinni – puhelin tuuttaa varattua tai soititte numeroon, johon juuri nyt ei saada yhteyttä. Koira mukautuu uuteen ympäristöön ja uuteen oppimistilanteeseen 5-15 minuutissa. Käytä tuo aika alkuverryttelyyn ja petaa siten hyvät mahdollisuudet onnistumisille lajitreeneissä.

Alkuyleistäminen. Jotta koira ei opi tekemään tehtäviään vain jossakin tietyssä paikassa tai jossakin tietyssä kohdassa, niin tee jo opetuksen alkuvaiheessa pientä alkuyleistämistä. Jos harjoittelet ulkona, niin älä jää samaan kohtaan harjoittelemaan, vaan käänny ympäri, mene 5 metriä vasemmalle, 3 metriä oikealle jne. Jos harjoittelet kotona, niin harjoittele keittiössä, olohuoneessa, eteisessä, kotipihalla, pesuhuoneessa jne. Sen jälkeen rohkeasti kiertueelle ja harjoittelemaan eri ympäristöihin eri häiriöiden alle. Ennen pitkään yleistäminen alkaa yleistämään itseään. Yleistäminen on työkalu kyllä se kotona osaa -syndroomaa vastaan. Jos jossakin paikassa ei onnistu, onko siellä harjoiteltu?

Eleet. Koiran elekielen tarkkaileminen on tärkeää. Koiran ilmeet ovat aina rehellisiä. Ilmeiden ja eleiden katsomisesta ei kuitenkaan ole hyötyä, jos niitä ei oteta huomioon. Ei saa kouluttaa pelkkää temppua tai liikettä, vaan pitää muistaa ottaa huomioon mikä on tunne koiran sisällä. Koiran käyttäytyminen on kuin jäävuori. Näemme helposti jäävuoren huipun eli sen meren pinnan yläpuolella olevan osuuden. Samalla tavalla näemme koirista helposti käytöksiä. Kuitenkin jäävuori ei kellu meren pinnan päällä (kuten koirallakaan ei ole käytöksiä) ilman pinnan alapuolella olevaa osuutta. Jäävuorestakin suurin osa sijaitsee pinnan alla. Koiralla pinnan alla oleva osuus sisältää muun muassa geeniperimästä, kokemuksista, tunnetiloista ja hormoneista koostuvia asioita.

Emootiot opitaan nopeammin ja pysyvämmin kuin käytökset. Emootiot tulee ottaa koulutuksessa huomioon: jos koiraa esimerkiksi ahdistaa, niin pakkokeinot eivät sovi koulutukseen. Ahdistusta ei saa lisätä ahdistamalla.

Helpon ja vaikean vuorottelu. Vahvisteaikataulu on juurikin helpon ja vaikeamman vuorottelua. Esimerkiksi pidemmästä viiveestä koira saa palkkioksi lyhyemmän/helpomman viiveen. Helpon ja vaikean vuorottelua voidaan hyödyntää melkeinpä kaikessa harjoittelussa. Helpon ja vaikean vuorottelu tempun sisällä: Koira makaa hienosti paikallaan 2 minuuttia, seuraavalla toistolla se palkitaan lyhyemmästä ja helpommasta eli koira palkitaan vaikkapa jo 30 sekunnin jälkeen. Koira pitää kapulaa hienosti hyvällä otteella 30 sekuntia, seuraavalla toistolla se palkitaan lyhyemmästä ja helpommasta eli koira palkitaan vaikkapa 10 sekunnin jälkeen. Helpon ja vaikean vuorottelu treenipaikoissa: Koira teki hienon treenin kovasti häiriöisessä ympäristössä, seuraava treeni tehdäänkin kotipihalla helpossa ympäristössä. Helpon ja vaikean vuorottelu treeniajoissa: Koira teki tarkkaavaisena ja keskittyneenä treenin, joka kokonaiskesto taukoineen 26 minuuttia. Seuraava treeni onkin kokonaiskestoltaan 15 minuuttia ja sitä seuraava vaikka 34 minuuttia.

Improaminen koulutustilanteessa on hyvästä, koska joskus suunnitelman pitää elää. Jos suunnitelma A ei toimi, pitää ottaa suunnitelma B, jos se ei toimi, niin sitten C. Vaikka toisaalta jos suunnitelma ihan hirveästi elää, niin sitten se voi olla alunperin ollut huono suunnitelma. Jos joka treeni menee improamalla, niin sitten voi treenata mitä sattuu, eikä välttämättä pysy ihan kartalla miksi koulutus etenee tai ei etene. Tai sitten saattaa aina harjoitella niitä mukavia juttuja, jotka jo onnistuu ja joille riittäisi pelkkä ylläpitotreeni.

Kipu. Jos koiralla on kipua, niin koira yrittää sopeuttaa käyttäytymistään niin, että kipuja olisi mahdollisimman vähän. Jos koiralla on kroonista kipua, niin sitä ei kiinnosta. Pitkittyneestä kivusta pitkittynyt stressi. Mitä kaikkia juttuja kipuun linkittyy klassisen ehdollistumisen kautta?

Kriteerit. Kriteeriä voi nostaa, kun edellinen taso onnistuu 80%:sesti eli kun 4/5 tai 8/10 toistosta onnistuu. Muista keskittyä näihin 80% onnistumisiin enemmän kuin niihin 20% ”epäonnistumisiin”. Huomioi ja tarkista kriteeri jos ei meinaa onnistua. Laske kriteeriä, muuta toimintaasi tai harjoitussuunnitelmaa… Riittävän hyvä riittää, ei tarvitse olla täydellistä. Ja kun kotipihassa alkaa sujua, niin kannattaa lähteä tempun kanssa kiertueelle eli harjoittelemaan sitä eri ympäristöihin. Se on yleistämistä. Jos ihan hirveästi treenaa omassa pihassa, niin käyttäytyminen ei välttämättä lähde yleistymään. Toisaalta sujuva toiminta yleistyy yleensä nopeammin. Joka tapauksessa kuitenkin rohkeasti kiertueelle ja harjoittelemaan eri paikkoihin.

Oivallus. Etsi harjoituksista juttu, jotta vahvistamalla saisit koiran oivaltamaan mitä siltä haluamme.

Palastelu. Pilko, älä harpo. Pilko harjoiteltava asia pienempiin palasiin. Moni juttu on käyttäytymisketju ja ketjuhan on aina niin vahva kuin sen heikoin palanen.

Perusteet, perusasiat, perustaidot, pohjataidot, perusvalmiudet, talon kivijalka… rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kun perusasiat ovat kunnossa, niin vaikeita asioita ei olekaan!

Perusvalmiuksia ovat muun muassa kontakti, lähellä pysyminen, luoksetulo, luopuminen, rauhoittuminen, paikallapysyminen, kehonhallinta, häiriönsieto ja vireensäätely. Osa näistä taidoista kulkevat vahvasti käsi kädessä sekä tukevat ja vahvistavat toisiaan.

Tauoilla ja levolla on iso merkitys oppimisen kannalta. Tauko on breikki itse tekemisestä ja se voi olla myös leikkihetki tai pieni haistelukävelylenkki. Ihan kunnon taukotauko olisi sellainen, jossa koira irrottaa fokuksen ohjaajasta. Jos koira ei osaa irrottaa fokusta ohjaajasta eli tässä tapauksessa jää odottamaan, koska duunit jatkuu, niin sitten koiralle voisi antaa jonkun pleikkarin (puruluu, täytetty KONG). Se katkaisee fokuksen, mutta voi myös ennaltaehkäistä epätoivottavien käyttäytymismallien muodostumista tauoilla.

Kaikkien taukojen ei tarvitse olla löhöilyä. Joskus tarkkaa keskittymistä vaativasta harjoituksesta tauko voikin olla leikkihetki. Tai jostain kiihdyttävästä jutusta tauko voikin olla namien etsintää maasta. Ihmispuolelta olen joskus lukenut artikkelin, missä tauolla pyrittiin vapauttamaan ne aistit mitä itse työssä/tekemisessä tarvitaan. Eli jos työssä joutuu käyttämään silmiä (näköaistia), niin tauolla voisikin laittaa silmät kiinni ja kuunnella musiikkia. Hauskanen idea, jota voi soveltaa myös koiriin. Valitse tauon laatu koirasi ja harjoiteltavan asian mukaan.

Toistomäärät koiran mukaan ja aina niin, että tulee mahdollisimman paljon onnistumisia (kriteerisuunnitelma ja sopivat kriteerit). Kun koira oppii ja edistyy, niin se alkaa todennäköisesti kestämään useampia toistoja. Toisaalta koirille voidaan myös opettaa sinnikkyyttä. Laatu on aina tärkeämpää kuin määrä. Pohdi toistomäärät etukäteen. Uutta asiaa harjoilteltaessa mieluummin vaikka kolme toistoa viisi kertaa päivässä tai viisi toistoa kolme kertaa päivässä kuin 15 toistoa yhden treenin aikana.

Tunneoppiminen on klassista ehdollistumista. Vaikka opettaisi operantisti, niin tunne-ehdollistuminen on aina läsnä. Koiralle ei voi sanoa: älä tunne tänään mitään tai älä tunne tässä treenissä mitään.

Vahvista! Ajattele kouluttamisprosessi vahvistamisprosessina. Älä käytä aikaa ja energiaa siihen mitä koira ajattelee tai luulee, vaan katso mitä koirasi tarvitsee. Mitä käyttäytymistä pitää vahvistaa, jotta siitä tulisi vahvempaa. Mitkä ovat niin vahvaa käyttäytymistä, että niille riittää ylläpitotreeni. Vahvista heikkoa käyttäytymistä, jotta siitä tulee vahvaa ja sujuvaa. Sama pätee fyysisen puolen juttuihinkin. Vahvista heikkoja lihaksia tai fyysisiä taitoja, jotta lihaksista tulee vahvoja ja fyysisistä taidoista sujuvia. Eli eikun ylös, ulos, lenkille ja treenaamaan!

Opi ja inspiroidu koiran kouluttamisesta. Esiinny koiran silmissä joulupukkina eli hyvänä tyyppinä.
Elä hetkessä. Ole läsnä.