Do as I Do – innovatiivinen lähestymistapa koirien koulutukseen

Tänä vuonna tulee 21 vuotta ensimmäisen koirani syntymästä. Koiraharrastuksen alkutaipaleella käytin lähes pelkästään houkuttelua toiminnan aikaansaamiseksi. Sen jälkeen mukaan tulivat poimiminen, sheippaaminen ja kohdetyöskentely. Houkuttelu alkoi vähentyä ja jossain vaiheessa se oli jopa pahasta, koska sheippaamisesta tuli jotenkin the ainoa oikea. Tänä päivänä olen todella paljon avoimempi ja on hienoa antaa itselleen lupa hyödyntää kaikkia toiminnan aikaansaamisen muotoja tarpeen mukaan. Viikonloppuna olin tutustumassa sosiaalisen ja mallista oppimisen saloihin Claudia Fugazzan ja Sara Tagliatin pitämässä Do as I Do seminaarissa Forssassa.

Do as I Do on menetelmä, jossa hyödynnetään koiran taipumusta ottaa mallia myös ihmiseltä. Kopioiminen viedään vihjeen alle, jolloin sen avulla voidaan opettaa uusia tehtäviä tehokkaasti. Sen sijaan, että kaikki pitäisi oppia yrityksen ja erehdyksen kautta, niin koira voikin hakea informaatiota ihmistä tarkkailemalla ja oppia sen kautta.

Koiralle opetetaan sääntö: kopioiminen. Koira oppii, että ihmisen käyttäytyminen/toiminta ennustaa mitä senkin odotetaan tekevän. Kun koira on oppinut kopioimisen, voidaan kopioimista käyttää toiminnan aikaansaamisen keinona ja uusien toimintojen opettamisessa.

Korkean tason prosesseja

Ennen ajateltiin, että vain ihminen pystyy kopioimaan ja oppimaan mallista. Tieteessä se ajatellaan korkeampana aivotoimintana. Koiria on testattu ja niiden on osoitettu olevan sosiaalisia oppijoita. Tästä huolimatta sosiaalista oppimista ei ole käytetty laajasti koirien koulutuksessa. Do as I Do ei ole eläintenkouluttajien kehittämä, vaan metodi on kehitetty tutkimuskäyttöön. Kun hyödyt huomattiin, niin tutkijat ajattelivat, että myös eläintenkouluttajat voisivat hyötyä siitä.

Do as I Do tulee koko ajan tunnetummaksi ja suositummaksi. Se on mahtava lisä kouluttajan työkalupakkiin. Tekniikkaan voi tutustua muun muassa lukemalla aiheeseen liittyvän kirjan.

Tykkään kaikista uusista työkaluista. En poista työkalupakista mitään työkalua, mutta mieluusti hankin sinne uusia ja opettelen käyttämään niitä.

Kaikkea ei voi imitoida

Ei tarvitse hylätä vanhoja metodeja, mutta kannattaa ottaa mukaan uusia. Do as I Do ei ole ainoa tapa. Kaikkea ei voi edes imitoida, eikä näin ollen kaikkea voi opettaa DAID menetelmällä. Eikä Do as I Do tekniikkaakaan ole ilman assosiatiivisia menetelmiä – opettaessa kopioimista eli Do as I Do sääntöä, tarvitaan siihen pohjalle assosiatiivisia menetelmiä. Suurimmat hyödyt ovat sosiaalisen oppimisen yhdistelmästä muiden tekniikoiden kanssa. Sosiaalinen oppiminen yhdistettynä operanttiin ehdollistamiseen tekee operantista ehdollistamisesta tehokkaampaa.

Do as I Do on myös pentuystävällinen tapa, mutta pennuilla on muutakin tärkeää oppimista kuin DAID protokolla. Kannattaa kuitenkin hyödyntää pentujen spontaania taipumusta oppia sosiaalisesti – ja palkata näistä sosiaalisesti. Koiranpentua kiinnostaa mitä ihminen tekee ja se ottaa mielellään mallia ihmisestä toisin kuin sudenpentu! Koiria kouluttaessa on käytössä enemmän tapoja kuin muiden lajien kanssa. Koiria ei tarvitse kouluttaa kuin ne olisi rottia tai kyyhkyjä. Sosiaalinen oppiminen on koirien ensisijainen oppimismenetelmä.

Kopioimisen opettaminen

Matkiminen opetetaan tutuilla tehtävillä, jotka koira osaa hyvin ja tekee ne pelkästä suullisesta vihjeestä (ei yhtään elettä apuna). Jos ei tiedä mitä jokin sana tarkoittaa, niin sitä saattaa alkaa katsomaan eleistä mitä se sana voisi tarkoittaa.

Ensimmäisessä vaiheessa on kolme erilaista tehtävää. Sellaisia, jotka sopivat matkittavaksi ja joita ihmisen on helppo imitoida. Jos kolmeen tehtävään sisältyy kohteita, niin kaikki kohteet ovat matkimisharjoituksissa samaan aikaan esillä. Saman treenisession sisällä ei muuteta kohteiden yms paikkoja, vaan asetelma pidetään samana. Eri treenisessioihin kannattaa muuttaa asetelmaa.

Matkittavaksi sopivia tehtäviä ovat muun muassa:

  1. Maahanmeno
  2. Pyöriminen
  3. Esineen nostaminen
  4. Kohteen koskeminen nenällä
  5. Kohteen koskeminen jalalla
Orientoituminen harjoitteluun

Koiran aloitusasento ja paikka pysyvät demonstraation aikana samana. Myös ohjaajan asento ja sijainti. Ohjaaja on peilikuvana koiran edessä. Koira ja ohjaaja ovat lähekkäin – myös mahdolliset kohteet ovat lähellä. Koiran eikä ohjaajan rintamasuunta ole objekteja kohti.

Pystyykö koira kohdetehtävän jälkeen luopumaan kohteesta ja tekemään muuta?

Jos matkimistehtävänä on esimerkiksi esineen/pallon nosto, niin se pidetään vain objektina, ei palkkiona. Ei siis palkata sillä.

Kun on pidempiä ja vaikeampia tehtäviä, niin on tärkeää, että koiralla on vahva paikallapysyminen. Koira pysyy paikallaan ja tarkkailee tulevaa tehtävää.

Seminaarissa oli mukavan lämmin ja rento oppimisen ilmapiiri.
Tapahtuman järjestelyistä vastasi Koirakoulu Vainuvoima ja Smartdog.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *