Eläinkoulutusblogista 8 vinkkiä koiran jouluun

Sosiaalisen median kanavat ovat olleet viime viikot ja päivät pullollaan päivityksiä koirien joululahjoista. Koirien joulupakettiin on menossa uutta hihnaa, pantaa, takkia ja värikkäitä turvavaloja. Tarpeellisia tavaroita, mutta osa tavaralahjoista saattaa kuitenkin olla puoliksi koiralle ja puoliksi omistajalle. Aloin pohtia, että minkälainen olisi koiramainen ja koiran näköinen joulu? Mitä koiralle lahjaksi? Mitä koira tekisi jos saisi viettää unelmiensa päivän?

Jaana Pohjolan kirjoittama Eläinkoulutusblogi on ehdoton blogisuosikkini. Kävin hakemassa sieltä Jaanan luvalla koiralähtöisiä ideoita koiran jouluun – ja sitä kautta jokapäiväiseen elämään.

1. Panostetaan positiiviseen vuorovaikutukseen ja uskalletaan sanoa koiralle kyllä

– Kaikissa ihmisen ja eläimen suhdetta tarkastelevissa tutkimuksissa on havaittu, että suhteelle tekee hyvää luottamus ja ennakoitavuus, jotka ovat seurausta toistuvasta positiivisesta vuorovaikutuksesta. Yli puolet kaikista vuorovaikutustilanteista pitäisi olla positiivisia, silloin asennepankki ei ole heti tyhjä yhden vastoinkäymisen jälkeen, Jaana kirjoittaa blogissaan.

2. Annetaan koiran olla koira ja toteuttaa omia lempipuuhiaan

Vanhin koirani sai lahjaksi uuden pehmolelun, jossa on vinku sisällä. Diva vingutti lelua parikymmentä minuuttia, jonka jälkeen se hyppäsi lelu suussa lepotuoliin ja alkoi nukkua lelu leuan alla. Vinkulelut eivät ole aina mitä ihaninta ihmisen korvalle, mutta Divalle niiden vinguttaminen on ihan lempipuuhaa.

– Mitä enemmän eläimellä on mahdollisuuksia toteuttaa omia lempipuuhiaan, sitä enemmän se voi panostaa myös teidän yhteisiin harrastuksiinne, Jaana toteaa kirjoituksessaan täydellinen päivä.

3. Seurataan koiran hyvinvointia mittaamalla

Vuosi sitten laskin koirieni jouluaaton aikabudjetin. Laskin sen virikkeiden näkökulmasta. Koirieni jouluaattoon kuului erilaisia virikkeitä suunnilleen seuraavanlaisesti:

  • 0,5 tuntia kognitiivisia virikkeitä
  • 1,5 tuntia ruokintavirikkeitä
  • 2 tuntia aistivirikkeitä
  • 3 tuntia toiminnallisia virikkeitä
  • 5 tuntia sosiaalisia virikkeitä
  • 12 tuntia unta

Riippuen millaiselta ajanjaksolta aikabudjetti tehdään, se kertoo mistä koiran päivä, viikko tai arki koostuu. Jaanan sanoin aikabudjetti on koiran hyvinvoinnin seurannan väline. Tässä postauksessa on hyvä video aikabudjetista!

4. Tarjotaan mahdollisuus monimuotoiseen käyttäytymiseen

Kun ollaan havainnoitu koiran yhtä tai useampaa päivää ja tiedetään millaisista asioista se koostuu, siihen voidaan tarvittaessa tehdä muutoksia jos niille on tarvetta. Jos vaikkapa jouluna ei ehdi tarjoamaan koiralle jotain virikettä, vajetta voidaan korvata jollain muulla. Meillä esimerkiksi treenailu (kognitiivinen virike) jää vähäisemmäksi, niin sitä voidaan korvata sillä, että koirat saavat kommunikoida sukulaisten kanssa (sosiaalinen virike). Jotta virikkeellä on aito virikearvo, siihen pitää liittyä koiran puolelta omaehtoisuus. Virikkeillä on monia hyviä vaikutuksia koiraan.

– Elinympäristön rikastamisella ja virikkeellistämisellä on todettu selkeitä fysiologisia vaikutuksia eläimiin. Vaikutusten taustalla on aina omaehtoisen motorisen käyttäytymisen tai toiminnan lisääntyminen. Tämä on hyvä muistaa, kun pohtii mitä virikkeellistäminen oikeastaan on. Lue lisää Jaanan blogista miten virikkeillä on vaikutusta aivoihin.

Viime vuonna koirani saivat joululahjaksi isot pahvilaatikot, joihin olin ripotellut nappuloita, mutta siellä oli myös porkkanat ja tuoretta kurkkua tyhjiin talouspaperirulliin piilotettuina sekä iso KONG jauhelihatäytteellä.  Ruokintavirikkeissä on tärkeässä roolissa ruoan etsiminen ja syömiseen käytetyn ajan lisääminen. Sen lisäksi käyttäytyminen on monimuotoisempaa verrattuna siihen, että koira söisi ruokansa ruokakupista.

5. Vaalitaan koiran omaehtoisuutta ja aloitekykyä

Koirien joululahjojen lisäksi some on täyttynyt joulutervehdyksistä, joissa poseeraa joulukorttikuvauksen uhreja. Kaikki koirat eivät ole riemastuneet niiden päälle laitetuista joulukoristeista. Ensi joulua ajatellen koirille voisikin opettaa kameran edessä poseeraamisen mukavaksi kuvausrekvisiittojen kera koiran omaehtoisuutta vaalien.

Omaehtoisuutta ilmassa on hyvä kirjoitus. Se kertoo hevosista, mutta muutamia sanoja muuttamalla se sopii koiriinkin:

– Omaehtoisuuden kanssa käsi kädessä kulkee hallinnan tunne. Sillä tarkoitan sitä, että koira pystyy varautumaan siihen, mitä on tulossa. Omaehtoisuus on sitä, että koira haluaa tulla tilanteisiin ja hallinnan tunne on sitä, että se voi itse hallita sitä, mitä tapahtuu. Koira voi monella tavalla osoittaa olevansa valmis. Valmis jatkamaan harjoitusta, valmis suoritukseen tai valmis tauolle.

6. Tarjotaan aistivirikkeitä

Liikunta on fyysinen virike ja sen lisääminen on yleinen tapa vaikuttaa koiran aikabudjettiin. Erilaiset ruokintavirikkeet ovat myös yleisiä. Virike on virike jos siihen liittyy koiran puolelta omaehtoisuus. Aistivirikkeet ovat virikeryhmien ehkä vähiten tietoisesti hyödynnetty osa-alue.

– Aistivirikkeiksi kutsutaan sellaisia eläimen elinympäristöön lisättäviä asioita, jotka vaikuttavat eläimeen jonkin aistin kautta, Jaana kirjoittaa blogissaan.

Omat koirani tykkäävät silittelyistä ja nuorin koirani tykkää käydä saunassa! Ne muun muassa ovat aistivirikkeitä.

7. Tavoitellaan hyvinvoivaa koiraa

– Me kaikki tavoittelemme mahdollisimman hyvinvoivia koiria, koska niillä on paremmat edellytykset kohdata arkipäivän haastavia tilanteita. Hyvinvointi puskuroi stressiä, eli mitä paremmin koira voi, sitä vähemmän altis se on stressin haitallisille vaikutuksille. Lue lisää Jaanan kirjoittamasta koiran stressinhallinnan ABC :stä.

8. Puhutaan koirista hyvää

Tämä Jaanan postaus liittyy hevosiin, mutta sopii yhtä lailla koiriinkin. Puhutaan myös koirista hyvää!

– Helpoin tapa vaikuttaa koiran ja ohjaajan väliseen suhteeseen on ensin pysähtyä pohtimaan mitä ajattelee ja miten puhuu omasta koirastaan. Se vaikuttaa siihen, millä tavoin suhtautuu koiraan. Suhtautumistapa vaikuttaa asenteeseen ja asenne vaikuttaa tekoihin. Teot vaikuttavat suhteeseen ja suhde vaikuttaa sekä arkeen että lajissa menestymiseen. Hyvä suhde koiraan ei ole taikuutta, vaan se muodostetaan tekemällä tietoisia tekoja ja havainnoimalla omaa ajattelua joka päivä, Jaana Pohjola summaa suhteen rakentamisen peruspilarit.

Iloa, rauhaa
ja valkoisen joulun taikaa! <3 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *