Kaukokäskyt: istu-seiso-istu

Kaukokäskyt ovat asennonvaihtoja, joissa koira vaihtaa asentoaan ohjaajan antamien vihjeiden mukaan. Monesti harjoittelu keskittyy asennonvaihtojen harjoitteluun. Se on kuitenkin vasta puolet liikkeestä. Toinen puolisko muodostuu asennossa pysymisestä.

Istu-seiso-istu vaihdot tulevat tokon ylemmissä luokissa. Kymmenisen vuotta sitten koirillani oli etujalkakaukot, jotka taitavat olla tämän päivän trendi. Tänä päivänä olen takajalkakaukojen kannattaja.

 • Takajalkakaukot = takajalat pysyvät vaihdoissa paikallaan
 • Etujalkakaukot = etujalat pysyvät vaihdoissa paikoillaan
Takajalkakaukot istu-seiso-istu -harjoituksia 
 1. Monipuoliset takatassutargetharjoitukset, jotka jo itsessään lisäävät koiran kehontuntemusta ja takajalkojen hahmottamista.
 2. Istu-seiso-istu -jumppa takatassutargetia apuna käyttäen. Nimensä mukaisesti on jumppaa: siirrä paino takaosalle, koukista takaraajojen nivelet, istu ja ponnista siitä ylös seisomaan.
 3. Vaihdoissa voi hyödyntää myös käsitargetia tai kosketuskeppiä.
 4. Asentojen vahvistaminen irrallaan liikkeestä. Esimerkiksi seisomisen vahvistaminen ilman istumisesta seisomaannousua. Tavoitteena asennossa pysymisessä 3 sekunnin kesto, mutta koska aina kannattaa harjoitella tuplat, niin tavoitteena voisi olla 6 sekuntia.
Seisomisen vahvistaminen

Kun koira seisoo, niin palkitaan sitä. Koiran ei ole tarvinnut istua ensin. Riittää, että koira on pysähtynyt seisomaan. Palkitaan ja samalla voidaan myös kehua seisomisen vihjesanalla.

Kun seisominen on koiralle merkityksellinen (samalla tavalla kuin esimerkiksi istuminen), siihen voidaan rakentaa kestoa vahvisteaikataulun avulla. Palkitaan esimerkiksi

 • 1-1-1-1-1
 • 1-2-1-2-1
 • 1-2-1-3-1
 • 2-3-2-3-2
 • 2-4-2-4-2
 • 3-1-4-1-3
 • 2-5-1-2-5
 • 1-3-5-3-1
 • 2-4-6-2-4 sekunnin välein.

Ennen keston harjoittelua kannattaa verrytellä nopeilla asennoilla, joista seuraa nopea, välittömästi toimitettu palkkio.

Palkitaan monipuolisesti eri suunnista (esim. täsmä/takapalkka/etupalkka) ja eri laatuisilla palkkioilla eri palkkiovihjeitä hyödyntäen.

Ennen treeniä kannattaa aina miettiä tarkkaan mitä harjoittelee ja mikä on (osa)tavoite. Tällöin fokus on siinä, eikä kaikessa. Kaikkea ei voi harjoitella yhdellä kerralla.

Suunnitelma B. Kannattaa myös miettiä etukäteen, että jos joku ”virhe” kuitenkin tapahtuu, niin miten tilanne hoidetaan? Pyydetäänkö esimerkiksi joku ohjaajan päättämä vaihtoehtoinen tehtävän, josta pääsee palkitsemaan? Tai jos koira tekee oman vaihtoehtoisen tehtävänsä, niin mitä silloin tehdään ja miten jatketaan?

Tärkeintä on laatu, ei määrä. Ei kannata jäädä toistamaan turhaan, varsinkaan jos koira on muutaman toiston koira. Annetaan aikaa oppimiselle ja annetaan myös koiran kropalle aikaa palautua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *