Koira, joka ei halunnut valjaita

Ei, se ei halunnut valjaita. Kun koiralla oli tilaa ja mahdollisuus ilmaista mielipiteensä valjaat nähdessään, se peruutti tai lähti pois. Perheen muut koirat eivät ole olleet moksiskaan valjaiden pukemisesta. Koirat ovat erilaisia, yksilöitä, myös siinä miten ne kokevat asioita.

Vastaehdollistaminen

Kun koira katsoo valjaita, sanotaan palkkiovihje ja annetaan koiralle herkku valjaiden kaula-aukosta (palkkion suunta). Kun koiralla on pää valjaiden kaula-aukossa, pidetään baari auki eli toimitetaan herkkuja jatkuvasti. Kun koira vetää päänsä pois, laitetaan baari kiinni eli lopetetaan herkkujen antaminen. Näin harjoitellen pyritään saamaan pään pitäminen valjaiden kaula-aukossa kannattavaksi ja mukavaksi. Tämä olisi aika perinteinen lähestymistapa valjaiden opettamiseen, mutta me emme tehneet näin.

Koiran roolia lisäämällä

Kun koira katsoi valjaita, sanoin palkkiovihjeen ja heitin herkun poispäin valjaista. Pelasin etäisyydellä ja annoin koiralle enemmän tilaa ilmaista mielipiteensä. Jos valjaat aiheuttaa jännitystä, niin etäämmälle heitetty herkku antaa helpotuksen tunteen. Herkku + etäisyyden tuoma helpotus = tuplavahviste. Sen lisäksi koiralla on mahdollisuus tehdä valintoja. Syötyään herkun lattialta koira voi jäädä haistelemaan maata, se voi lähteä pois tai se voi katsoa valjaita ja tulla lähemmäs niitä. Kaikki valinnat ovat informatiivisia ja yhtä hyviä ja hyväksyttäviä valintoja!

Koira valitsi aina viimeisen eli se tuli lähemmäs valjaita, jolloin jatkoin palkitsemista etäälle, mutta välillä myös läheltä valjaita. Pikku hiljaa annoin enemmän herkkuja läheltä valjaita, mutta etäälle heitettyinä edelleen enemmän.

Ei mennyt montaakaan minuuttia, kun koira alkoi tarjoamaan pään pujottamista valjaiden kaula-aukosta. Palkitsin koiran kuitenkin siitä, kun se veti päänsä valjaista pois. Kaikkien sääntöjen mukaan tämän toiminnan olisi pitänyt vahvistua. Tosin, jotta koira pystyi vetämään päänsä pois sen piti ensin tuoda pää valjaisiin. Ei mennyt kauaa, kun koira alkoi pitämään päätään valjaiden kaula-aukossa. Koira tiesi, että sillä on mahdollisuus poistua. Palkitsin koiraa edelleen valjaista poistumisesta, mutta se alkoikin pysyä valjaissa.

Harjoittelussa tuli pidempi tauko. Seuraavan kerran valjaat nähdessään koiran ensireaktio oli perääntyminen. Mutta valjaiden jäädessä paikoilleen koiran asenne muuttui. Koira otti askelia valjaita kohti, siirsi painoa vähän taakse ja sitten takaisin eteen, tutustui valjaisiin ja pujotti pään valjaiden läpi. Jatkossakin tsekataan koiran asenne valjaita kohtaan ja tehdään harjoituksia, jossa päämääränä ei ole valjaiden pukeminen.

Rakenna yhteys ja ansaitse vuorovaikutus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *