Mikä on palkkiomerkki?

Se on merkki, joka tarkoittaa koiralle: teit oikein, palkkio on tulossa. Sen käyttäminen parantaa ajoitusta. Palkkiomerkkejä voi olla erilaisia eri palkkioille. Erilaiset palkkiomerkit ovat hyviä, koska koira voi arvottaa palkkioita.

Erilaisten palkkiomerkkien avulla koira voi ennakoida mikä palkkio on tulossa.

Esimerkiksi jos sanotaan Jes, niin koira tietää, että sieltä on tulossa leikkimistä lelun kanssa. Ja jos sanotaan vaikkapa Hyvin, niin koira tietää, että sieltä on tulossa herkku.

Erilaiset palkkiomerkit opetetaan koiralle samalla tavalla kuin vaikkapa naksuttimeen ehdollistaminen. Naksuttimeen ehdollistaminen tapahtuu siten, että naksautetaan ja annetaan koiralle herkku. Naksautetaan ja annetaan herkku. Tätä toistetaan ja pian koira on oppinut, että naksautuksen kuullessaan se saa herkun.

Muut palkkiomerkit opetaan samalla tavalla. Sanotaan Jes ja leikitään koiran kanssa. Sanotaan Jes ja leikitään koiran kanssa. Toistetaan. Tai sanotaan Hyvin ja annetaan koiralle herkku. Sanotaan Hyvin ja annetaan koiralle herkku. Toistetaan.

Palkkiomerkkikin on vihje, palkkiovihje. Se, että koira yhdistää tietyn asian tiettyyn vihjeeseen, niin siihen voi mennä koirasta riippuen jopa 50-100 toistoa. Palkkiomerkit kannattaa myös yleistää kuten kaikki muutkin taidot. Eli harjoitella eri paikoissa, jotta koira reagoi niihin paikassa kuin paikassa.

Voi tuntua aluksi haastavalta, mutta mitä enemmän erilaisia palkkiomerkkejä käyttää, niin sitä helpommaksi niiden käyttäminen tulee. Oman ajatustyön tukemiseksi kannattaa tehdä taulukko, johon kirjoittaa palkkiomerkin sekä mikä se on laadultaan ja/tai miten se toimitetaan.

PalkkiomerkkiPalkkion laatu ja toimitustapa
JesLelu
HyvinRuoka (suoraan suuhun)
Ruoka (jahdattava)
Koiran edessä oleva palkkio
Koiran takana oleva palkkio
Etäpalkkio
Ohjaajan selän takaa toisen käden palkkio (koira liikkuu)
Saa mennä, mutta ei ole pakko (häiriöiden kanssa)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *