Mitkä ovat harjoittelun tarpeet ja resurssit?

Mitä tarvitsee harjoitella? Asennetta ja ilmettä? Teknistä osaamista? Vahvistaa heikkoja taitoja, jotta niistä tulee vahvoja? Ylläpitää vahvoja ja sujuvia taitoja? Yleistää? Harjoitella häiriöiden ollessa läsnä? Tarjota koiralle kognitiivisia ja toiminnallisia virikkeitä? Vai onko harjoittelun tarve enemmän ohjaajalla kuin koiralla?

Kannattaa listata taidot, jotka eivät vielä suju ja joita olisi hyvä harjoitella lisää. Sen jälkeen kannattaa pohtia myös mitkä harjoitukset ovat näiden ei-sujuvien taitojen vastaharjoituksia. Mitkä ovat palauttavia treenejä koiran kropalle ja mielelle?

Kun kaikki taidot ja treenit on listattu, voi niitä alkaa sijoittamaan viikon lukujärjestykseen. Ja ei, niitä ei ole tarkoitus saada mahdutettua yhdelle viikolle (viikko on lyhyt aika). Harjoituksia kannattaa suunnitella etukäteen pidemmälle aikavälille, jotta harjoituksissa saa pidettyä balanssin. Vaakakuppiin tarvitaan aina kuormittavien asioiden toiselle puolelle palauttavia asioita.

MaTiKeToPeLaSu
Jumpat
Toko
Rally-toko
Nosework
Palauttavat

Kuinka usein ohjaaja ehtii treenaamaan? Kuinka usein koira jaksaa harjoitella? Harjoitusten suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon käytettävissä olevat voimavarat. Kun ne tiedostaa ja hyödyntää systemaattisesti, niin saa pidettyä itsellään hyvän omantunnon. Aina ei tarvitse harjoitella, koska lepoakin tarvitaan.

Kun ehtii harjoittelemaan, niin harjoittelee niitä mille on tarve.

Tykkään opettaa koirille erilaisia temppuja ja taitoja: perustaitoja, tukitaitoja, taustataitoja ja lajitaitoja. Huolellisen opettamisen lisäksi yritän huolehtia myös siitä, että opitut asiat tallentuisivat muistiin (siirtyisivät muistijäljiksi aivoihin). Siihen tarvitaan unta, joka on oppimisen ja muistamisen keskeinen edellytys. Uutta asiaa opettaessa rytmitän harjoitushetken monesti siihen, kun tiedän koiran olevan menossa seuraavaksi nukkumaan. Uni edistää myös fyysistä palautumista, kun syvän unen aikana lihakset rentoutuvat jokseenkin täydellisesti.

MaTiKeToPeLaSu
Aamu
Päivä
Ilta

Suunnitelmallisia treenihetkiä koiraa kuunnellen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *