Nuuhkutelma

Kolme hyvää syytä opettaa tokokoiralle hajutyöskentelyä
 1. Hajun opiskelu ja oppiminen on uuden oppimista. Uuden oppiminen on virikkeellistä, mukavaa ja myös piristävää varsinkin jos tokotemput on jo hallussa, eikä harjoittelu tarjoa varsinaisesti enää uuden oppimista.
 2. Hajun etsiminen on yleensä mukavaa tekemistä tokon vapaapäiville ja lepokausille – kunhan harjoittelussa muistetaan kaikessa harjoittelussa toimivat tärkeät elementit!
 3. Hajuerottelun opettaminen muulla hajulla tukee ohjaajan taitoja opettaa tokon tunnistusnoudossa tarvittava hajuerottelu.
Hajuerottelun opettamisen aloitus
 1. Käy Ikeassa ostamassa ravistimia verkkokannella
 2. Päätä etsittävä haju tai anna koiran päättää
 3. Hanki etsittävää hajua ja harjoittelussa käytettäviä siirrännäisiä
 4. Päätä kumman opetat ensin: ilmaisun vai etsinnän

Sitten treenaamaan! Alla olevissa ohjeissa mainitut purkit ovat juurikin ravistimia. Ravistimilla on kiva harjoitella, kun pääsee heti purkkien paikkaa vaihtaessa myös rikkomaan rataa.

Vaihe 1. – Esitellään haju ja luodaan sille merkitys
 1. Avaa purkki, laita hajua purkkiin (käytä apuna esimerkiksi pinsettejä) ja laita kansi kiinni (ravistimissa on verkkokansi)
 2. Voit pitää purkkia kädessä tai laittaa purkin maahan
 3. Kun koira laittaa nenänsä purkin päälle
 4. Palkkiomerkki ja palkkiomerkin mukainen palkkio

Ensin yhdellä purkilla. Jos koira ei laita nenää purkkiin, voi lähteä pienemmästä kriteeristä kuten, että koira katsoo purkkia. Tällöinkin palkkio läheltä purkkia.

Purkin päältä palkkio, jotta samalla kun koira syö, niin se saa hajua. Hajuun yhdistyy mukavia asioita ja hajusta tulee merkityksellinen.

Ensin riittää nenä purkin päälle, mutta jatkossa toivotaan myös nuuhkuttelua, eikä pelkkää kohdetyöskentelyä (nenäkosketus).

Vaihe 2. – Erottelua, ei mikä tahansa purkki

Kun ensimmäinen vaihe sujuu, niin voidaan lisätä tyhjiä ja puhtaita häiriöpurkkeja. Toisen vaiheen harjoittelun tarkoituksena on, että ei mikä tahansa purkki, vaan se purkki missä on haju.

 1. Ensin 1 hajupurkki ja 1 tyhjä purkki
 2. Koira saa haistella molempia ja kun koira tekee valinnan hajupurkista
 3. Palkkiomerkki ja palkkiomerkin mukainen palkkio oikean purkin päältä

Koiran tekemä valinta hajupurkista voi olla ilmaisu (jos ilmaisu on opetettu ensin) tai joku ero koiran käyttäytymisessä.

Kun koiran tekemät valinnat osuvat oikeaan vähintään 80%, voi lisätä tyhjiä purkkeja. Ensin toisen tyhjän purkin, kun taas sujuu, niin voi lisätä kolmannen tyhjän purkin.

Vaihe 3. – Erottelua, ei mikä tahansa siirrännäinen

Jos hajuun liittyy jotain muita materiaaleja, ns. siirrännäisiä, niin kannattaa harjoitella myös erottelu niiden välillä. Kolmannen vaiheen harjoittelun tarkoituksena on, ei mikä tahansa siirrännäinen, vaan se missä on haju.

Nestemäisellä hajulla (esim. nosework hydrolaatti) tippa voi olla pumpulipuikon päässä tai pumpulilapussa. Tällöin erottelu käydään näiden välillä: ei mikä tahansa purkki missä on pumpulipuikon pää, vaan se purkki missä on se pumpulipuikon pää, jossa on haju.

Toteutus samalla tavalla kuin vaiheessa kaksi, mutta tyhjissä purkeissa on puhtaita siirrännäisiä.

Vaihe 4. – Erottelua, ei mikä tahansa poikkeava haju

Tässä harjoitusvaiheessa tyhjiin purkkeihin lisätään häiriöhajuja. Neljännen vaiheen tarkoituksena on, että ei mikä tahansa poikkeava haju, vaan se tietty haju.

Mitä mielenkiintoisempaa nuuhkuteltavaa häiriöpurkkeihin laittaa, niin sitä mielenkiintoisemmaksi tämän vaiheen saa koiralle. Häiriöhajujen laittamisessa melkeinpä vain mielikuvitus on rajana!

Ja kun kyseessä on eräänlainen häiriötreeni, niin se tarkoittaa sitä, että palkkiot kuntoon! 😉

Neljännen vaiheen jälkeen purkkeja voi lähteä piilottamaan entistä systemaattisemmin ja sen jälkeen pyrkiä pääsemään purkeista pikkuhiljaa kokonaan eroon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *