Omaehtoisen kontaktin vahvistaminen

Kontaktin vahvistaminen on koiran palkitsemista, kun koira omaehtoisesti tarjoaa kontaktia. Harjoitelkaa ensin paikassa, jossa on vähän häiriöitä. Kun alkaa sujumaan eli koira tarjoaa kontaktia nopeasti ja usein, niin voi mennä harjoittelemaan paikkoihin missä on vähän enemmän häiriöitä.

  1. Lataa palkkiot* taskuihin
  2. Seiso paikallaan kädet luonnollisesti sivuilla (ei tarvitse nostaa käsiä ylös sivuille)
  3. Kun koiran katse spontaanisti kääntyy sinuun, merkkaa tämä toiminta palkkiomerkillä, josta toimita palkkiomerkin mukainen palkkio
  4. Toistakaa harjoitusta
Miksi kontaktin vahvistaminen kannattaa?

Kontakti on lähes kaiken tekemisen perusta, josta muodostuu yhteys ihmisen ja koiran välille. Kun puhutaan toiselle ihmiselle, niin silloinkin otetaan usein katsekontakti henkilöön, jonka kanssa puhutaan. Se on kohteliasta. Tällöin on mahdollista nähdä myös toisen ilmeet ja eleet, jotka ovat myös ”puhetta”.

Mitä jos koira ei ota kontaktia? Onko se itsepäisyyttä?

Jos koira ei ota kontaktia, niin kannattaa pohtia seurauksia – mitä siitä seuraa, kun koira ottaa kontaktin? Onko seuraukset mieluisia vai epämieluisia? Tässä kannattaa asettua koiran asemaan ja miettiä asioiden mukavuutta/epämukavuutta koiran näkökulmasta ja kokemusmaailmasta.

Alusta asti kannattaa panostaa koiran omaehtoisen kontaktin palkitsemiseen, jotta kontakti vahvistuisi. Kontaktia ei kannata houkutella, eikä vaatia. Omaehtoinen kontakti on koiran tekemä aloite. Anna koiran tehdä aloitteita! Kontakti on suotava asia, mutta täysin vapaaehtoinen. Vältä harjoittelussa konfliktitilanteita ja epämiellyttäviä asioita.

*Toimivan palkkion tunnistaa siitä, että sitä edeltänyt käyttäytyminen lisääntyy. Se, että koira syö ei tarkoita vielä, että ruoka toimii vahvisteena. Vasta kun syömistä edeltänyt käyttäytyminen lisääntyy, niin sitten se on vahviste.

Joskus häiriöt vievät koiran fokuksen toisaalle, eikä tämäkään ole itsepäisyyttä. Kun ympäristö kiinnostaa, niin koira ei kuuntele eikä keskity. Harjoittelun avulla koira kuitenkin oppii käsittelemään häiriöitä ja toimimaan myös niiden ollessa läsnä.

Sen sijaan, että pohtii adjektiiveilla millainen koira on, niin kannattaa keskittyä havainnoimaan koiran käyttäytymistä verbeillä eli miten koira käyttäytyy. Se mitä näemme, se on käyttäytymistä ja se on muokattavissa. Unohdetaan leimat (kuten itsepäisyys), koska niistä voi tulla ennakkoasenteita ja myös itseään ennustavia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *