Paikkamakuun pohjataidot

Tokon alokasluokassa on paikalla makaaminen 1 minuutti. Koiran ja ohjaajan välinen etäisyys on noin 15 metriä. Koiran etäisyys muihin rivissä oleviin koiriin on noin 4 metriä. Alussa koirat pyydetään rivissä yksitellen maahan ja lopussa yksitellen perusasentoon.

Harjoiteltavia asioita:
 1. Asento
 2. Kesto
 3. Häiriöitä
 4. Etäisyys
 5. Toiset koirat
 6. Vihjetarkkuus

Tärkeää on ryhdikäs ja tarkkaavainen sfinksiasento, mutta ennen kaikkea, että koiralla on hyvä olla ja koiraa pystyy olemaan rento myös muiden koirien ollessa lähellä (ohjaajan ollessa kauempana). Luodaan paikalla makaamiselle paljon arvoa, massaa, suuri vahvistehistoria. Tällöin se kestää häiriöitä enemmän.

Koira onnistuu → itsevarmuus kasvaa → motivaatio nousee.

Asento. Rento, ryhdikäs ja tarkkaavainen sfinksiasento. Eri palkkiomerkeistä on hyötyä myös paikalla makaamisen tarkkaavaisuuden ja malttamisen harjoittelussa. Eri palkkiomerkeillä koira pystyy ennakoimaan mikä palkkio on tulossa, miten toimitettuna ja mihin suuntaan. 

Jos koira menee paikkamakuussa lonkkamakuulle, niin kannattaa tarkistuttaa koiran fyysinen kunto: tukilihasten kunto ja ettei sfinksiasennossa oleminen ole koiralle fyysisesti epämiellyttävää. Jos koira on fyysisesti kunnossa, niin kannattaa tarkkailla onko se makuussa riittävän skarppina. Voi tehdä lyhyitä paikallaoloja superilla palkkiolla pikkuhiljaa aikaa kasvattaen. Tällöin kannattaa hyödyntää myös helpon ja vaikean vuorottelua eli pidemmästä paikallaolosta seuraa lyhyempi paikallaolo.

Kesto ja etäisyys. Keston ja etäisyyden rakentaminen aina niin pienin askelin, ettei epäonnistumista ehdi tapahtua. Keston rakentaminen aina ennen etäisyyden lisäämistä, koska kun lähdetään ottamaan etäisyyttä, niin siinä kestää ja se edellyttää kestoa 🙂 Ennen etäisyyden harjoittelua on hyvä, että paikalla makaamisessa on kestoa ainakin 15 sekuntia. Tokon alokasluokan paikalla makaamisen aika on 1 minuutti, mutta kannattaa harjoitella vähintään tuplat eli 2 minuuttia. 

Häiriöt. Ennen etäisyyden lisäämistä on myös hyvä harjoitella joitakin häiriöitä. Kun koira makaa maassa (ohjaaja on lähellä), niin ohjaaja voi tehdä itse häiriöitä: taputtaa, heiluttaa käsiä, hyppiä, pyörähtää ympäri… Aloittaa pienistä häiriöistä ja palkita koiraa, kun se pysyy makuuasennossa. Välillä koiran vapautus ja jotain taukotekemistä. Sitten voi ottaa uudelleen ja lisätä häiriöitä koiraa kuunnellen. Häiriöiden lisäämisessä sama kuin keston ja etäisyyden rakentamisessa: häiriöihin siedättäminen niin pienin askelin, ettei epäonnistumista ehdi tapahtua. 

Huom! Aina ei kannata tehdä häiriöitä, koska siitä voi tulla toimintaa ylläpitävä vihje. Tällöin häiriöttömyys voi olla suurempi häiriö kuin häiriöt!

Toiset koirat. Muiden koirien lähelläoloa voi harjoitella aluksi vaikka mattotreeneillä ja tarvittaessa tehdä vaikka LAT-peliä. Matot voivat olla ensin kaukana toisistaan ja koirien mukaan niitä voidaan viedään lähemmäs toisiaan. Vuorotellen koiria voidaan vapauttaa matoilta namin perään tai leikkimään (hyvää taukotekemistä omalle koiralle ja hyvää häiriötä muille), sen jälkeen voidaan odottaa, että koira menee itse uudestaan matolle (omaehtoisuus ja valinnan mahdollisuus).

Ryhmäpaikallaolotreeneissä kannattaa jäädä aina niin lähelle omaa koiraa kuin tarve vaatii ja palkita koiraa niin usein kuin tarve vaatii. Sen lisäksi voi olla niin kaukana muista koirista kuin tarve vaatii.

Mille on tarve milläkin hetkellä? → siihen vaikuttavat muun muassa vahviste- ja oppimishistoria, päivän olotila, ympäristö…

Vahvistehistoriaan voi vaikuttaa, kun harjoittelee riittävästi esimerkiksi kotona. Päivän olotilaan voi vaikuttaa tarkkailemalla minkälaisista asioista koiran päivät ja viikot koostuvat sekä tekemällä niihin systemaattisia muutoksia, jotka tukevat tavoitetta. Päivän olotilaan voi vaikuttaa myös verryttelyllä. Yksi verryttelyn tavoite on myös saada ympäristön häiriöt haltuun ennen varsinaista lajiharjoittelua. 

Vihjetarkkuus. Alokasluokan paikkamakuun alussa koirat pyydetään rivissä yksitellen maahan ja lopussa yksitellen perusasentoon. Tavoitteena on, että

 • Koira pysyy istumassa perusasennossa, vaikka viereiset koirat pyydetään maahan. Tämän jälkeen koira menee omalla vihjesanalla maahan.
 • Koira pysyy maassa makaamassa, vaikka viereiset koirat pyydetään istumaan perusasentoon. Tämän jälkeen koira nousee omalla vihjesanalla istumaan. 

Jos koira noudattaa muiden vihjesanoja, niin muiden vihjesanat voi ottaa haltuun vaikka näin:

 1. Palkitaan koiraa istumisesta, kun muut eivät vielä sano maahanmenon vihjesanoja
 2. Palkitaan koiraa istumisesta sillä samalla hetkellä, kun joku sanoo maahanmenon vihjesanan
 3. Palkitaan koiraa istumisesta vasta sen jälkeen, kun joku on sanonut maahanmenon vihjesanan

Luo harjoitteluun aina onnistumisen mahdollisuudet!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *