Koiranhetki

Freesejä ajatuksia koirien kouluttamisesta

  • Koulutukset
  • Blogi

Palkkio on positiivisen vahvistamisen sydän

13.3.2021

Koirien kanssa yleisimmät ja käytetyimmät palkkiot ovat ruoka ja lelu, mutta se, toimivatko ne vahvisteena kertoo se, lisääntyykö käyttäytyminen ennen sitä. Toimivan vahvisteen tunnistaa siis siitä, että sitä edeltänyt käyttäytyminen lisääntyy tai kyseisen käyttäytymisen asenne muuttuu. Esimerkiksi se, että koira syö, ei vielä tarkoita, että namit toimisivat vahvisteena. Palkkio on vahviste vasta kun sitä edeltänyt käyttäytyminen lisääntyy.

Kumpi on sinun koirallesi mieluisampi: substantiivi vai verbi?

SubstantiiviVerbi
RuokaSyöminen
LeluLeikkiminen

Koiran voi antaa valita lelun: joko suoraan treenikassista tai maahan laitetuista leluista. Koiran voi antaa valita lelun ja ruoan välillä näyttämällä molempia samanaikaisesti. Palkkion valintaa voi kokeilla myös symbolien kautta. Symbolit voivat olla esimerkiksi eri väriset kortit, jotka voi askarrella itse. 

Olen tehnyt kortit keltaisesta ja sinisestä paperista, jotka laminoin, jolloin ne kestävät paremmin. Korteilla tehtävän valintatehtävän taustataitoina pidän, että 1) koira osaa koskettaa nenällään kohdetta (nenäkosketus) ja 2) se on ehdollistunut valintatehtävissä käytettävien palkkioiden vihjeisiin (palkkiomerkkeihin).

Meillä keltainen kortti tarkoittaa namia ja sininen kortti lelua. Kun koira koskee nenällään keltaista korttia, sanon namin palkkiovihjeen (Zip) ja annan koiralle namin. Kun koira koskee nenällään sinistä korttia, sanon lelun palkkiovihjeen (Jes), annan koiralle lelun ja leikin koiran kanssa.

Me opettelimme näin:

1.3-5 toistoa keltaisella kortilla (nami)
2.Tauko
3.3-5 toistoa keltaisella kortilla (nami)
4.Tauko
5.3-5 toistoa sinisellä kortilla (lelu)
6.Tauko
7.3-5 toistoa sinisellä kortilla (lelu)
8.Tauko
9.Molemmat kortit esillä

Kumpi?

Koira istuu sopivan etäisyyden päässä korteista (molemmat kortit koiran ärsykenäkymässä). Vapautan koiran, kun se on neutraali, eikä ole ”kiinni” kummassakaan kortissa.

Kun koira koskee keltaista korttia – sanon namin palkkiovihjeen (Zip) – annan namin. Kun koira koskee sinistä korttia – sanon lelun palkkiovihjeen (Jes) – annan lelun.

Tätäkin taitoa yleistän. Vaihdan paikkaa samassa ympäristössä (alkuyleistäminen) ja teetän uuden valinnan. Paikan vaihtaminen riittää, korttien paikkaa käsissä ei tarvitse vaihtaa. Uusissa ympäristöissä esittelen aina ensin ”protokollan”, että se pysyy samana vaikka ympäristö vaihtuu: keltaista korttia koskemalla koira saa namin ja sinistä korttia koskemalla lelun.

Korteilla ei kannata tehdä valintatehtävää jos ei ole valmis kunnioittamaan koiran päätöstä. Jos olen päättänyt käyttää jossakin harjoituksessa namia, niin en teetä valintatehtävää. Jos teettäisin ja koira valitsisi sinisen kortin, niin silloin minun pitäisi käyttää sinisen kortin mukaista palkkiota eli lelua. 

Olen havainnoinut, että treenin alkupuolella koira voi valita lelun, mutta treenin loppupuolella koira voi alkaa valitsemaan nameja. Korttien ja kysymisen avulla pysyy kärryillä kumpi palkka on kuumempi. Näin käytössä on varmasti koiran mielestä mieluinen palkka.

Kun vahviste on hyvä, niin koira oppii nopeasti. Palkinnon on siis oltava tarpeeksi merkityksellinen! Kun puhutaan palkkion arvon nostamisesta, tarkoitetaan monesti palkkion laadun muuttamista arvokkaammaksi toimitustavan kuitenkin pysyessä samana. Palkkion arvon nostamisessa voi myös muuttaa palkkion toimitustapaa! On tylsiä palkkioita ja on myös tylsiä palkkion toimitustapoja.

Palkkioilla pyritään vahvistamaan sitä käyttäytymistä, jota halutaan nähdä lisää (positiivinen vahvistaminen).

Hyvä perussääntö on: palkitse sitä käyttäytymistä mitä haluat nähdä lisää.

”Palkan parantaminen” on koiran motivaation kasvattamisessa ehkä se yleisin, ensimmäisenä mieleen tuleva tapa. Monesti se liittyy palkkion eri laatujen kokeilemiseen toimitustavan pysyessä samana. Aina kun tulee mieleen ”parantaa palkkaa”, niin voikin kokeilla muuttaa palkkion toimitustapaa tylsemmästä kiintoisammaksi. Palkkion toimitustavan havainnointiin tutustuttiin edellisessä postauksessa. Nyt testataan ja havainnoidaan mitä erilaiset herkut saa koirassa aikaan ja mikä herkku vie voiton.

Käytä tässä tehtävässä samaa toimitustapaa, mutta vaihda herkkua. Anna herkku koiralle suoraan suuhun ja seuraa taas koiran eleitä, ilmeitä ja käyttäytymistä herkkujen vaihtuessa.

Voit tehdä esimerkiksi tällaisen taulukon:

Mikä nami? Miltä koira näyttää? Mihin tehtävään toivoisit kyseisenlaista ilmettä ja asennetta?
Kuivanappula
Jauhelihapannari
Kypsennetty naudanmaksa
Kananappi
Mikä herkku vie voiton? Erilaisia nameja voi laittaa muffinsivuokaan ja katsoa mitkä namit koira syö ensimmäisenä.

Kannattaa käyttää hyviä herkkuja. Jos harjoittelee kotona (tuttu ympäristö, vähän häiriöitä) voi ehkä käyttää koiran omia ruokanappuloita, mutta varsinkin kun siirtyy ulos (uudet ympäristöt, häiriöitä) kannattaa ottaa vähän parempia herkkuja. Yksi mittari herkun toimivuudesta on se, kun on palkinnut koiran vaikka kontaktista herkulla, niin mitä koira tekee syötyään sen: 1) lähtee haahuilemaan jonnekin vai 2) tarjoaa uuden kontaktin saadakseen uuden herkun?

Ruoan kanssa palkitessa saa helposti ja nopeasti otettua uusia toistoja. Teknisempää osaamista voi opettaa ruoan kanssa ja kun alkaa sujumaan voi alkaa ottamaan lelua mukaan. Voi tehdä myös niin, että palkitsee 2-3 toistoa ensin ruoalla ja viimeisen lelulla.

Tai sitten treenisessioissa voi käyttää ruokaa ja tauoilla leikkiä. Tauon ei tarvitse aina olla maton päällä oleskelua, vaan se voi olla välillä vaikkapa juuri leikkimistä.

Voima ja draivi tulee usein sujuvan osaamisen kautta ja kun koira on itsevarma, luottavainen ja optimistinen. Sitä tärkeämpää, että onko palkkiona käytetty ruokaa vai lelua, on että koira arvostaa sitä. Leluilla leikkimistä yhdessä ihmisen kanssa kannattaa harjoitella ja ylläpitää, koska onhan lelukin vaan todella hyvä! 

Palkitsemisen pohtiminen, testailu ja harjoittelu voi tuntua tylsältä, mutta se on tärkeää. Palkitseminen vaikuttaa koiran oppimiseen, vireeseen, mielentilaan, motivaatioon, sinnikkyyteen – kaikkeen!

Milloin palkitsen? Ajoitus
Mistä palkitsen? Kriteeri
Millä palkitsen? Palkkion laatu
Miten palkitsen? Palkkion suunta ja toimitustapa
Kuinka usein palkitsen? Vahvistetiheys

Categories: Palkitseminen

Seuraa somessa!

Kehuttu ja tykätty Instagram-tili:

”Oon ottanut sinun tilin storyista ilmoitukset käyttöön etten missaa mitään, yks inspiroivimmista ja puhuttelevimmista koiran kouluttamiseen liittyvistä tileistä.”

Koiranhetki löytyy myös Facebookista.

Yksärit

Pidän tokon, rally-tokon ja noseworkin yksäreitä Pawsiteamin tiloissa. Yksityisohjaukseen voit tulla yksin tai kaverin kanssa. Kysy vapaita aikoja sähköpostilla!

Vakiryhmät

Mikäli olet kiinnostunut viikottaisesta, tavoitteellisesta harjoittelusta ryhmässä tokon, rally-tokon tai noseworkin parissa, niin ota yhteyttä anu(at)koiranhetki.fi

Huhtikuussa alkavia kursseja

Klikkaa kurssin nimeä, niin näet lisätietoja.

Näistä kirjoitan blogissa

  • Aikabudjetti
  • Empaattinen koulutus
  • Koiran puhe
  • Koulutusnamit
  • Palkitseminen
  • Rally-toko
  • Rauhoittuminen
  • Tiimityö
  • Toko
Design by SkyandStars.co
Back Top

Copyright © 2021