Taikamatto turva-ankkurina

Tessu on treenihallin ulkopuolella ja se jännittyy lähellä olevista muista koirista. Tessu on harjoitellut sisätiloissa maton päälle menemistä ja sen päällä olemista. Matto tuodaan ulos ja laitetaan maahan. Jotain tuttua ja turvallista. Tessu hakeutuu omaehtoisesti maton päälle ja hengähtää syvään. Tessu on turvassa. Taikamatto!

Koska Tessu on harjoitellut mattoa aiemmin, on matolle rakentunut merkitys ja latautunut arvoa. Matto on kohde ja kohteet sisältävät paljon informaatiota ja näin ollen ne voivat rohkaista arempaa koiraa tai rauhoittaa vilkkaampaa koiraa.

Opetus
  1. Lataa taskuihin herkkuja.
  2. Pidä mattoa kädessäsi ja tarkista, että koira on lähistöllä.
  3. Kun koira suuntaa katseensa sinun suuntaasi, laske matto maahan.
  4. Koira todennäköisesti kävelee mattoa kohti (omaehtoisuus) katsoakseen, että mitä sinä juuri laitoit maahan.
  5. Naks! Poimi tämä tilanne naksulla tai muulla palkkiomerkillä ja toimita koiralle palkkio maton päälle.
  6. Palkitse koiraa kaikesta kiinnostuksesta mattoa kohtaan. Jos koira jää maton päälle, palkitse sitä tiheästi vähän kuin sarjatulella.
  7. Jos koira ei itse lähde matolta, niin voit vapauttaa sen vihjesanalla ja heittää koiralle makupalan kauemmaksi, jotta se poistuu matolta.
  8. Kun koira on syönyt makupalan maasta, sillä on sen jälkeen vaihtoehtoja: 1) koira voi jäädä haistelemaan maata, 2) koira voi lähteä pois, 3) koira voi katsella mitä ympärillä tapahtuu tai 4) koira voi kääntyä ja hakeutua uudelleen maton päälle (valinnan mahdollisuus).
  9. Odota, että koira katsoo/ottaa askelia mattoa kohti, naksauta ja palkitse koira maton päälle.
Kohti taikuutta

Opetuksen alkuvaiheessa koira saa olla pirteä, koska alussa harjoittelu on temppu, jossa opetellaan vain menemään matolle. Matolle menemisen ja sen päällä olemisen mielekkyyteen kannattaa panostaa, jotta siitä ja sen päällä loikuilusta (taukoilusta) tulisi esimerkiksi lajiharjoituksissa yhtä mukavaa kuin itse treeni!

Kun koira hakeutuu sujuvasti matolle eri suunnista ja eri etäisyyksien päästä, voi tämän jälkeen lähteä rakentamaan siihen makuuta (jos koira ei sitä vielä tarjoa). Maton päällä ei tarvitse olla tarkkana sfinksiasennossa, vaan siinä voi ottaa rennomman lonkkamakuun.

Kun matto vetää koiraa magneetin tavoin puoleensa, voi harjoittelun siirtää vuorokaudenaikaan, kun koira on jo valmiiksi rauhallinen ja rento. Rauhoittumisen oppiminen matolle on tunne-ehdollistumista eli klassista ehdollistumista. Siitä tulee myös maton taika!

Vinkki: Matto on hyvä pitää lajitreenin aikana esillä. Jos koira menee kesken treenin matolle, se voi olla esimerkiksi merkki siitä, että toistoja on tullut paljon, harjoitus on epäselvä tai koira on kipeä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *