Tavoitteena eläinlääkärissä optimistinen koira

Positiivinen rankaisu on se, minkä ei halua kuuluvan omaan kouluttamisen työkalupakkiin. Nimestään huolimatta siinä ei ole mitään positiivista. Sana positiivinen tarkoittaa lisäämistä. Positiivisessa rankaisussa lisätään jotain epämiellyttävää, jonka tarkoituksena on vähentää sitä edeltänyttä käyttäytymistä. Tunnekorrelaationa on usein pelko.

Sitä ei halua käyttää, mutta on olemassa paikka, jossa sitä monen koiran mielestä käytetään, vaikkakin siellä paikassa koiralle halutaan pelkkää hyvää. Koira menee paikkaan, jossa sille tapahtuu sen mielestä ikäviä asioita. Jatkossa koira on siellä varauksellinen tai se ei enää halua mennä sinne (käyttäytyminen vähenee).

Koira menee siellä paikassa vaa’alle, jonka jälkeen se menee huoneeseen, jossa laitetaan ovi kiinni ja sitten koiralle tapahtuu sen mielestä ikäviä asioita. Monta asiaa, jotka voivat linkittyä siihen ikävään. Ne helposti myrkyttyvät – ja pikkuhiljaa koko paikka.

Se paikka on eläinlääkäri. Vaikka olen itsekin pyrkinyt luomaan eläinlääkärissä koirilleni mukavia assosiaatioita, niin nyt olen tilanteessa, että minulla on koira, jolla on voimakas eläinlääkäripelko.

Kaikki koirat eivät ala pelkäämään eläinlääkäriä, riippuu koirasta ja myös mitä koiralle on eläinlääkärissä tehty. Meillä tämä on tullut ilmi nyt. Oma koirani on herkkä, mutta kaksi eläinlääkäriä ovat myös sanoneet, etteivät ihmettele, että se on alkanut pelkäämään koska sillä on ollut niin kivuliaita kokemuksia, joten toisaalta tämä on aika luonnollinen seuraus.

Kaikkea on sattunut ja tapahtunut, vakavia ja vähemmän vakavia, kiireellisiä ja vähemmän kiireellisiä, joihin ei ole pystynyt varautumaan etukäteen. Nyt jälkeenpäin yritetään korjata tilannetta ja nostaa kovasti miinuksella olevaa pankkitilin saldoa. Tavoitteenamme on eläinlääkärissä optimistinen koira. Onneksi löydettiin aivan ihana eläinlääkäri, jossa saa kiireetöntä ja stressitöntä sekä tarkkaa ja ammattitaitoista palvelua. Ja jos halutaan löytää vielä lisää jotain hyvää, niin ehkä tämä on myös itselle ammatillisessa mielessä hyvä oppimisprojekti. Toivon mukaan korjausprojekti tulee kaikkine harjoituksineen lisäämään koiran hyvinvointia.

Pankkitili – jokainen onnistunut toisto on plussaa pankkitilille, kannattaa rakentaa saldoa, koska joskus teemme sieltä ison noston.
-Susan Friedman

Pankkitilin saldoa voi nostaa kotitreeneillä:
 • Opettaa kiinnipitäminen mukavaksi
 • Opettaa pöydälle nostaminen ja pöydällä oleminen mukavaksi
 • Opettaa koiralle starttinappuloita
 • Unohtaa kaikki suorittamisen paineet
 • Kiinnittää huomiota koiran rentouteen
 • Yrittää pitää ärsykekuorma pienenä ennen mahdollisesti jännittävää asiaa
 • Huolehtia koiran palautumisesta jännittävän asian jälkeen
Eläinlääkärissä optimistisempi koira on mahdollista!

Keskiviikkona koirani saatiin rokotettua ilman kiinnipitoa! Tai oikeastaan koirani taisi huolehtia omasta kiinnipitämisestään itse. Se piti nenäänsä purkin kannessa kiinni. Siitä oli rakentunut starttinappula, mutta myös stoppinappula. Ja se miksi purkin kansi, niin se tuli vahingossa. Meillä oli sääntö, että kun koira koskee purkin kanteen, siihen saa koskea. Jos koira nostaa nenänsä purkin kannesta pois, kosketus loppuu heti. Näin ollen koiralla oli mahdollisuus vaikuttaa: aloittaa toimenpide, mutta myös lopettaa se.

Miten saimme rokottamisen onnistumaan ilman kiinnipitoa?

Harjoittelemalla 🙂 Rokottamista edeltävälle perjantaille (31.1.). olin varannut eläinlääkäriin ajan harjoittelua varten ajatuksella ”ei tehdä mitään”. Sillä kertaa minulla ei ollut mitään sen suurempaa suunnitelmaa. Harjoittelu alkoi hyvin, mutta sitten aloin ahnehtimaan. No, lopputulos oli huono. Note to self: Tee myös harjoituskäyntejä varten koulutussuunnitelma ja yritä jotenkin pysyä tekemässäsi suunnitelmassa – älä ainakaan ahnehdi!

Eläinlääkärikäynnin jälkeen harjoittelimme hallilla pöydälle nostamista mukavaksi. Pöydän päällä oli matto ja maton päällä kannellinen namipurkki. Nostaessani koiraa pöydälle, se alkoi tarjoamaan nenäkosketusta purkin kanteen. Siitä se ajatus sitten lähti, että purkin kannen kosketuksesta voisi tulla starttinappula! Kun koira koski purkin kanteen ja piti nenäänsä siinä, aloin koskemaan koiran niskaan. Jos koira nosti nenänsä purkin kannesta pois, lopetin koiraan koskemisen. Näin harjoittelemalla sain luvan koskea koiran niskanahkaan, nostaa sitä ja lopulta koskea siihen kynällä. Tätä harjoitusta kokeiltiin perjantai-iltana toisen henkilön läsnäollessa ja myös hänen tekemänä. Lauantaina (1.2.) harjoitusta tehtiin kolmen uuden henkilön läsnäollessa ja heidän kaikkien tekemänä.

 • Aloitusmerkki: Koira koskettaa nenällään purkin kantta → niskaan saa koskea. Koira pitää nenäänsä purkin kannessa kiinni→ niskaan saa koskea kynällä ja kun sanotaan ensin ennakoiva vihje ”Koskee”.
 • Lopetusmerkki: Jos koira ottaa nenänsä purkin kannesta pois → kaikki kosketus loppuu.

Myös koiran omaehtoinen meneminen ”pöydälle” oli yksi aloitusmerkki. Perjantai-illalla pöydän virkaa toteutti steppilauta (helppo mennä). Lauantaina pöytä oli siirretty sohvan viereen, jonka kautta koira pääsi turvallisemmin pöydälle. Eläinlääkärissä ”pöytänä” toimi pelkkä matto lattialla. Note to self: On hyötyä, että koira liikkuu varmasti erilaisilla alustoilla ja tykkää kiivetä erilaisten alustojen päälle.

Viikonlopun jälkeen maanantaina (3.2.) oli uusi harjoituskerta eläinlääkärissä, jolloin jäin koiran kanssa vain aulaan harjoittelemaan. Koira pysyi rentona ja optimistisen oloisena. Sen jälkeen kävimme kävelyllä, jossa koira sai päättää minne mennään, koska kyseessä oli koiran palautuminen, ei minun.

Keskiviikkona (5.2.) oli h-hetki. Olin itse pessimistinen ja oma ajatukseni oli, että ei tule onnistumaan. Ajattelin, että otetaan se kerta vain harjoituksen kannalta ja yritetään rokottamista joskus toiste. Note to self: Varo mitä ajattelet, se voi toteutua! Joskus omista ajatuksista voi tulla itseään ennustavia, mutta toisaalta tässä tapauksessa se taisi viedä kaiken ”pitää tehdä/pitää onnistua” paineen pois.

Ihan tarkalleen en muista kerran tapahtumia, kun olin onnistuneen rokottamisen jälkeen niin fiiliksissä. Mutta toimenpidehuoneessa oltiin, koira sai tulla itse maton päälle ja harjoittelin ensin itse kynän kanssa. Kun sujui, niin eläinlääkäri tuli lähemmäs. Sitten eläinlääkäri koski niskanahkaan. Ensimmäisellä tosiyrityksellä koira väisti, kun tunsi neulan kärjen niskanahassaan. Siinä vaiheessa olin vieläkin varmempi, ettei tule onnistumaan. Muutama harjoitus ja rokotus oli tehty. Vau! Tässä vaiheessa taisin sanoa ääneen, etten olisi uskonut sen vielä onnistuvan.

Se oli uskomatonta! Mutta kaikki on mahdollista. Minulle on tärkeää turvallisuus. Turvallisuus koiralle, mutta myös sitä käsitteleville henkilöille eli koiran käsittelyn pitää olla turvallista esimerkiksi eläinlääkärille. Ja eläinlääkärillä pitää olla mahdollisuus tehdä työnsä hyvin. Turvallisuuden ja joidenkin pakottavien hoitotoimenpiteiden takia olen valmis pitämään koirasta kiinni. Rokotus ilman kiinnipitoakin oli turvallista. Se oli harmonista. Ja se oli helppoa! Sen jälkeen ei ollut paidassa karvoja, ei ollut käsissä naarmuja, ei tullut hiki tai mitään muutakaan mitä olisi voinut olla jos olisi joutunut pitämään väkisin kiinni.

Opetus onnistui nopeasti, koska koirallani oli jo takataskussa erilaisia taitoja, joita on harjoiteltu jo ihan pennusta asti:

 1. Nenäkosketus (myös pitkäkestoinen) sekä sen yleistäminen eri kohteisiin
 2. Matto
 3. Erilaisilla alustoilla liikkuminen ja erilaisten kohteiden päälle meneminen

Ja jottei taidot myrkyty ja pankkitilin saldo hupene, niin taidoille pitää ladata arvoa onnistuneilla ja helpoilla harjoituksilla. Tällöin saadaan tehtyä myös talletuksia, jotka mahdollistavat ne yllättävätkin nostot.

Harrastuskoiraa ei viedä jonkun lajin kokeisiin tai kilpailuihin ilman harjoittelua: esimerkiksi tokokoiraa ei viedä tottelevaisuuskokeisiin ilman harjoittelua, eikä agilitykoiraa agilitykilpailuihin. Miksi eläinlääkärissä käyminen pitäisi sujua ilman harjoittelua? Kotonakin tehdyistä harjoituksista on apua!

Hehkutin onnistumista instagramissa ja sain palautteen:

Klinikalla työskentelevänä arvostan kovasti ihmisiä, jotka tekevät tämän asian eteen töitä. Sen lisäksi, että käynnit on niin paljon mukavampia koiralle, on ne myös turvallisempia kaikille. Onnittelut hienosta suorituksesta!

Eläinlääkäri Aino Virkki, Eläinlääkäripalvelu Valo, oli erittäin taitava tekemään koiralle omaehtoisen ja stressittömän eläinlääkintätoimenpiteen <3

Olemme iloisia puolestanne ja sen näkemisestä,
että koulutus ja hyvä yhteistyö tuottavat hienoja tuloksia.
-Aino ja Saara, Eläinlääkäripalvelu Valo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *