Tavoitteena eläinlääkärissä optimistinen koira

Positiivinen rankaisu on se, minkä ei halua kuuluvan omaan kouluttamisen työkalupakkiin. Nimestään huolimatta siinä ei ole mitään positiivista. Sana positiivinen tarkoittaa lisäämistä. Positiivisessa rankaisussa lisätään jotain epämiellyttävää, jonka tarkoituksena on vähentää sitä edeltänyttä käyttäytymistä. Tunnekorrelaationa on usein pelko.

Sitä ei halua käyttää, mutta on olemassa paikka, jossa sitä monen koiran mielestä käytetään, vaikkakin siellä paikassa koiralle halutaan pelkkää hyvää. Koira menee paikkaan, jossa sille tapahtuu sen mielestä ikäviä asioita. Jatkossa koira on siellä varauksellinen tai se ei enää halua mennä sinne (käyttäytyminen vähenee).

Koira menee siellä paikassa vaa’alle, jonka jälkeen se menee huoneeseen, jossa laitetaan ovi kiinni ja sitten koiralle tapahtuu sen mielestä ikäviä asioita. Monta asiaa, jotka voivat linkittyä siihen ikävään. Ne helposti myrkyttyvät – ja pikkuhiljaa koko paikka.

Se paikka on eläinlääkäri. Vaikka olen itsekin pyrkinyt luomaan eläinlääkärissä koirilleni mukavia assosiaatioita, niin nyt olen tilanteessa, että minulla on koira, jolla on voimakas eläinlääkäripelko.

Kaikki koirat eivät ala pelkäämään eläinlääkäriä, riippuu koirasta ja myös mitä koiralle on eläinlääkärissä tehty. Meillä tämä on tullut ilmi nyt. Oma koirani on herkkä, mutta kaksi eläinlääkäriä ovat myös sanoneet, etteivät ihmettele, että se on alkanut pelkäämään koska sillä on ollut niin kivuliaita kokemuksia, joten toisaalta tämä on aika luonnollinen seuraus.

Kaikkea on sattunut ja tapahtunut, vakavia ja vähemmän vakavia, kiireellisiä ja vähemmän kiireellisiä, joihin ei ole pystynyt varautumaan etukäteen. Nyt jälkeenpäin yritetään korjata tilannetta ja nostaa kovasti miinuksella olevaa pankkitilin saldoa. Tavoitteenamme on eläinlääkärissä optimistinen koira. Onneksi löydettiin aivan ihana eläinlääkäri, jossa saa kiireetöntä ja stressitöntä sekä tarkkaa ja ammattitaitoista palvelua. Ja jos halutaan löytää vielä lisää jotain hyvää, niin ehkä tämä on myös itselle ammatillisessa mielessä hyvä oppimisprojekti. Toivon mukaan korjausprojekti tulee kaikkine harjoituksineen lisäämään koiran hyvinvointia.

Pankkitili – jokainen onnistunut toisto on plussaa pankkitilille, kannattaa rakentaa saldoa, koska joskus teemme sieltä ison noston.
-Susan Friedman

Pankkitilin saldoa voi nostaa kotitreeneillä:
 • Opettaa kiinnipitäminen mukavaksi
 • Opettaa pöydälle nostaminen ja pöydällä oleminen mukavaksi
 • Opettaa koiralle starttinappuloita
 • Unohtaa kaikki suorittamisen paineet
 • Kiinnittää huomiota koiran rentouteen
 • Yrittää pitää ärsykekuorma pienenä ennen mahdollisesti jännittävää asiaa
 • Huolehtia koiran palautumisesta jännittävän asian jälkeen
Eläinlääkärissä optimistisempi koira on mahdollista!

Keskiviikkona koirani saatiin rokotettua ilman kiinnipitoa! Tai oikeastaan koirani taisi huolehtia omasta kiinnipitämisestään itse. Se piti nenäänsä purkin kannessa kiinni. Siitä oli rakentunut starttinappula, mutta myös stoppinappula. Ja se miksi purkin kansi, niin se tuli vahingossa. Meillä oli sääntö, että kun koira koskee purkin kanteen, siihen saa koskea. Jos koira nostaa nenänsä purkin kannesta pois, kosketus loppuu heti. Näin ollen koiralla oli mahdollisuus vaikuttaa: aloittaa toimenpide, mutta myös lopettaa se.

Miten saimme rokottamisen onnistumaan ilman kiinnipitoa?

Harjoittelemalla 🙂 Rokottamista edeltävälle perjantaille (31.1.). olin varannut eläinlääkäriin ajan harjoittelua varten ajatuksella ”ei tehdä mitään”. Sillä kertaa minulla ei ollut mitään sen suurempaa suunnitelmaa. Harjoittelu alkoi hyvin, mutta sitten aloin ahnehtimaan. No, lopputulos oli huono. Note to self: Tee myös harjoituskäyntejä varten koulutussuunnitelma ja yritä jotenkin pysyä tekemässäsi suunnitelmassa – älä ainakaan ahnehdi!

Eläinlääkärikäynnin jälkeen harjoittelimme hallilla pöydälle nostamista mukavaksi. Pöydän päällä oli matto ja maton päällä kannellinen namipurkki. Nostaessani koiraa pöydälle, se alkoi tarjoamaan nenäkosketusta purkin kanteen. Siitä se ajatus sitten lähti, että purkin kannen kosketuksesta voisi tulla starttinappula! Kun koira koski purkin kanteen ja piti nenäänsä siinä, aloin koskemaan koiran niskaan. Jos koira nosti nenänsä purkin kannesta pois, lopetin koiraan koskemisen. Näin harjoittelemalla sain luvan koskea koiran niskanahkaan, nostaa sitä ja lopulta koskea siihen kynällä. Tätä harjoitusta kokeiltiin perjantai-iltana toisen henkilön läsnäollessa ja myös hänen tekemänä. Lauantaina (1.2.) harjoitusta tehtiin kolmen uuden henkilön läsnäollessa ja heidän kaikkien tekemänä.

 • Aloitusmerkki: Koira koskettaa nenällään purkin kantta → niskaan saa koskea. Koira pitää nenäänsä purkin kannessa kiinni→ niskaan saa koskea kynällä ja kun sanotaan ensin ennakoiva vihje ”Koskee”.
 • Lopetusmerkki: Jos koira ottaa nenänsä purkin kannesta pois → kaikki kosketus loppuu.

Myös koiran omaehtoinen meneminen ”pöydälle” oli yksi aloitusmerkki. Perjantai-illalla pöydän virkaa toteutti steppilauta (helppo mennä). Lauantaina pöytä oli siirretty sohvan viereen, jonka kautta koira pääsi turvallisemmin pöydälle. Eläinlääkärissä ”pöytänä” toimi pelkkä matto lattialla. Note to self: On hyötyä, että koira liikkuu varmasti erilaisilla alustoilla ja tykkää kiivetä erilaisten alustojen päälle.

Viikonlopun jälkeen maanantaina (3.2.) oli uusi harjoituskerta eläinlääkärissä, jolloin jäin koiran kanssa vain aulaan harjoittelemaan. Koira pysyi rentona ja optimistisen oloisena. Sen jälkeen kävimme kävelyllä, jossa koira sai päättää minne mennään, koska kyseessä oli koiran palautuminen, ei minun.

Keskiviikkona (5.2.) oli h-hetki. Olin itse pessimistinen ja oma ajatukseni oli, että ei tule onnistumaan. Ajattelin, että otetaan se kerta vain harjoituksen kannalta ja yritetään rokottamista joskus toiste. Note to self: Varo mitä ajattelet, se voi toteutua! Joskus omista ajatuksista voi tulla itseään ennustavia, mutta toisaalta tässä tapauksessa se taisi viedä kaiken ”pitää tehdä/pitää onnistua” paineen pois.

Ihan tarkalleen en muista kerran tapahtumia, kun olin onnistuneen rokottamisen jälkeen niin fiiliksissä. Mutta toimenpidehuoneessa oltiin, koira sai tulla itse maton päälle ja harjoittelin ensin itse kynän kanssa. Kun sujui, niin eläinlääkäri tuli lähemmäs. Sitten eläinlääkäri koski niskanahkaan. Ensimmäisellä tosiyrityksellä koira väisti, kun tunsi neulan kärjen niskanahassaan. Siinä vaiheessa olin vieläkin varmempi, ettei tule onnistumaan. Muutama harjoitus ja rokotus oli tehty. Vau! Tässä vaiheessa taisin sanoa ääneen, etten olisi uskonut sen vielä onnistuvan.

Se oli uskomatonta! Mutta kaikki on mahdollista. Minulle on tärkeää turvallisuus. Turvallisuus koiralle, mutta myös sitä käsitteleville henkilöille eli koiran käsittelyn pitää olla turvallista esimerkiksi eläinlääkärille. Ja eläinlääkärillä pitää olla mahdollisuus tehdä työnsä hyvin. Turvallisuuden ja joidenkin pakottavien hoitotoimenpiteiden takia olen valmis pitämään koirasta kiinni. Rokotus ilman kiinnipitoakin oli turvallista. Se oli harmonista. Ja se oli helppoa! Sen jälkeen ei ollut paidassa karvoja, ei ollut käsissä naarmuja, ei tullut hiki tai mitään muutakaan mitä olisi voinut olla jos olisi joutunut pitämään väkisin kiinni.

Opetus onnistui nopeasti, koska koirallani oli jo takataskussa erilaisia taitoja, joita on harjoiteltu jo ihan pennusta asti:

 1. Nenäkosketus (myös pitkäkestoinen) sekä sen yleistäminen eri kohteisiin
 2. Matto
 3. Erilaisilla alustoilla liikkuminen ja erilaisten kohteiden päälle meneminen

Ja jottei taidot myrkyty ja pankkitilin saldo hupene, niin taidoille pitää ladata arvoa onnistuneilla ja helpoilla harjoituksilla. Tällöin saadaan tehtyä myös talletuksia, jotka mahdollistavat ne yllättävätkin nostot.

Harrastuskoiraa ei viedä jonkun lajin kokeisiin tai kilpailuihin ilman harjoittelua: esimerkiksi tokokoiraa ei viedä tottelevaisuuskokeisiin ilman harjoittelua, eikä agilitykoiraa agilitykilpailuihin. Miksi eläinlääkärissä käyminen pitäisi sujua ilman harjoittelua? Kotonakin tehdyistä harjoituksista on apua!

Hehkutin onnistumista instagramissa ja sain palautteen:

Klinikalla työskentelevänä arvostan kovasti ihmisiä, jotka tekevät tämän asian eteen töitä. Sen lisäksi, että käynnit on niin paljon mukavampia koiralle, on ne myös turvallisempia kaikille. Onnittelut hienosta suorituksesta!

Eläinlääkäri Aino Virkki, Eläinlääkäripalvelu Valo, oli erittäin taitava tekemään koiralle omaehtoisen ja stressittömän eläinlääkintätoimenpiteen <3

Olemme iloisia puolestanne ja sen näkemisestä,
että koulutus ja hyvä yhteistyö tuottavat hienoja tuloksia.
-Aino ja Saara, Eläinlääkäripalvelu Valo

Continue Reading

Paikkamakuun pohjataidot

Tokon alokasluokassa on paikalla makaaminen 1 minuutti. Koiran ja ohjaajan välinen etäisyys on noin 15 metriä. Koiran etäisyys muihin rivissä oleviin koiriin on noin 4 metriä. Alussa koirat pyydetään rivissä yksitellen maahan ja lopussa yksitellen perusasentoon.

Harjoiteltavia asioita:
 1. Asento
 2. Kesto
 3. Häiriöitä
 4. Etäisyys
 5. Toiset koirat
 6. Vihjetarkkuus

Tärkeää on ryhdikäs ja tarkkaavainen sfinksiasento, mutta ennen kaikkea, että koiralla on hyvä olla ja koiraa pystyy olemaan rento myös muiden koirien ollessa lähellä (ohjaajan ollessa kauempana). Luodaan paikalla makaamiselle paljon arvoa, massaa, suuri vahvistehistoria. Tällöin se kestää häiriöitä enemmän.

Koira onnistuu → itsevarmuus kasvaa → motivaatio nousee.

Asento. Rento, ryhdikäs ja tarkkaavainen sfinksiasento. Eri palkkiomerkeistä on hyötyä myös paikalla makaamisen tarkkaavaisuuden ja malttamisen harjoittelussa. Eri palkkiomerkeillä koira pystyy ennakoimaan mikä palkkio on tulossa, miten toimitettuna ja mihin suuntaan. 

Jos koira menee paikkamakuussa lonkkamakuulle, niin kannattaa tarkistuttaa koiran fyysinen kunto: tukilihasten kunto ja ettei sfinksiasennossa oleminen ole koiralle fyysisesti epämiellyttävää. Jos koira on fyysisesti kunnossa, niin kannattaa tarkkailla onko se makuussa riittävän skarppina. Voi tehdä lyhyitä paikallaoloja superilla palkkiolla pikkuhiljaa aikaa kasvattaen. Tällöin kannattaa hyödyntää myös helpon ja vaikean vuorottelua eli pidemmästä paikallaolosta seuraa lyhyempi paikallaolo.

Kesto ja etäisyys. Keston ja etäisyyden rakentaminen aina niin pienin askelin, ettei epäonnistumista ehdi tapahtua. Keston rakentaminen aina ennen etäisyyden lisäämistä, koska kun lähdetään ottamaan etäisyyttä, niin siinä kestää ja se edellyttää kestoa 🙂 Ennen etäisyyden harjoittelua on hyvä, että paikalla makaamisessa on kestoa ainakin 15 sekuntia. Tokon alokasluokan paikalla makaamisen aika on 1 minuutti, mutta kannattaa harjoitella vähintään tuplat eli 2 minuuttia. 

Häiriöt. Ennen etäisyyden lisäämistä on myös hyvä harjoitella joitakin häiriöitä. Kun koira makaa maassa (ohjaaja on lähellä), niin ohjaaja voi tehdä itse häiriöitä: taputtaa, heiluttaa käsiä, hyppiä, pyörähtää ympäri… Aloittaa pienistä häiriöistä ja palkita koiraa, kun se pysyy makuuasennossa. Välillä koiran vapautus ja jotain taukotekemistä. Sitten voi ottaa uudelleen ja lisätä häiriöitä koiraa kuunnellen. Häiriöiden lisäämisessä sama kuin keston ja etäisyyden rakentamisessa: häiriöihin siedättäminen niin pienin askelin, ettei epäonnistumista ehdi tapahtua. 

Huom! Aina ei kannata tehdä häiriöitä, koska siitä voi tulla toimintaa ylläpitävä vihje. Tällöin häiriöttömyys voi olla suurempi häiriö kuin häiriöt!

Toiset koirat. Muiden koirien lähelläoloa voi harjoitella aluksi vaikka mattotreeneillä ja tarvittaessa tehdä vaikka LAT-peliä. Matot voivat olla ensin kaukana toisistaan ja koirien mukaan niitä voidaan viedään lähemmäs toisiaan. Vuorotellen koiria voidaan vapauttaa matoilta namin perään tai leikkimään (hyvää taukotekemistä omalle koiralle ja hyvää häiriötä muille), sen jälkeen voidaan odottaa, että koira menee itse uudestaan matolle (omaehtoisuus ja valinnan mahdollisuus).

Ryhmäpaikallaolotreeneissä kannattaa jäädä aina niin lähelle omaa koiraa kuin tarve vaatii ja palkita koiraa niin usein kuin tarve vaatii. Sen lisäksi voi olla niin kaukana muista koirista kuin tarve vaatii.

Mille on tarve milläkin hetkellä? → siihen vaikuttavat muun muassa vahviste- ja oppimishistoria, päivän olotila, ympäristö…

Vahvistehistoriaan voi vaikuttaa, kun harjoittelee riittävästi esimerkiksi kotona. Päivän olotilaan voi vaikuttaa tarkkailemalla minkälaisista asioista koiran päivät ja viikot koostuvat sekä tekemällä niihin systemaattisia muutoksia, jotka tukevat tavoitetta. Päivän olotilaan voi vaikuttaa myös verryttelyllä. Yksi verryttelyn tavoite on myös saada ympäristön häiriöt haltuun ennen varsinaista lajiharjoittelua. 

Vihjetarkkuus. Alokasluokan paikkamakuun alussa koirat pyydetään rivissä yksitellen maahan ja lopussa yksitellen perusasentoon. Tavoitteena on, että

 • Koira pysyy istumassa perusasennossa, vaikka viereiset koirat pyydetään maahan. Tämän jälkeen koira menee omalla vihjesanalla maahan.
 • Koira pysyy maassa makaamassa, vaikka viereiset koirat pyydetään istumaan perusasentoon. Tämän jälkeen koira nousee omalla vihjesanalla istumaan. 

Jos koira noudattaa muiden vihjesanoja, niin muiden vihjesanat voi ottaa haltuun vaikka näin:

 1. Palkitaan koiraa istumisesta, kun muut eivät vielä sano maahanmenon vihjesanoja
 2. Palkitaan koiraa istumisesta sillä samalla hetkellä, kun joku sanoo maahanmenon vihjesanan
 3. Palkitaan koiraa istumisesta vasta sen jälkeen, kun joku on sanonut maahanmenon vihjesanan

Luo harjoitteluun aina onnistumisen mahdollisuudet!

Continue Reading

Taikamatto turva-ankkurina

Tessu on treenihallin ulkopuolella ja se jännittyy lähellä olevista muista koirista. Tessu on harjoitellut sisätiloissa maton päälle menemistä ja sen päällä olemista. Matto tuodaan ulos ja laitetaan maahan. Jotain tuttua ja turvallista. Tessu hakeutuu omaehtoisesti maton päälle ja hengähtää syvään. Tessu on turvassa. Taikamatto!

Koska Tessu on harjoitellut mattoa aiemmin, on matolle rakentunut merkitys ja latautunut arvoa. Matto on kohde ja kohteet sisältävät paljon informaatiota ja näin ollen ne voivat rohkaista arempaa koiraa tai rauhoittaa vilkkaampaa koiraa.

Opetus
 1. Lataa taskuihin herkkuja.
 2. Pidä mattoa kädessäsi ja tarkista, että koira on lähistöllä.
 3. Kun koira suuntaa katseensa sinun suuntaasi, laske matto maahan.
 4. Koira todennäköisesti kävelee mattoa kohti (omaehtoisuus) katsoakseen, että mitä sinä juuri laitoit maahan.
 5. Naks! Poimi tämä tilanne naksulla tai muulla palkkiomerkillä ja toimita koiralle palkkio maton päälle.
 6. Palkitse koiraa kaikesta kiinnostuksesta mattoa kohtaan. Jos koira jää maton päälle, palkitse sitä tiheästi vähän kuin sarjatulella.
 7. Jos koira ei itse lähde matolta, niin voit vapauttaa sen vihjesanalla ja heittää koiralle makupalan kauemmaksi, jotta se poistuu matolta.
 8. Kun koira on syönyt makupalan maasta, sillä on sen jälkeen vaihtoehtoja: 1) koira voi jäädä haistelemaan maata, 2) koira voi lähteä pois, 3) koira voi katsella mitä ympärillä tapahtuu tai 4) koira voi kääntyä ja hakeutua uudelleen maton päälle (valinnan mahdollisuus).
 9. Odota, että koira katsoo/ottaa askelia mattoa kohti, naksauta ja palkitse koira maton päälle.
Kohti taikuutta

Opetuksen alkuvaiheessa koira saa olla pirteä, koska alussa harjoittelu on temppu, jossa opetellaan vain menemään matolle. Matolle menemisen ja sen päällä olemisen mielekkyyteen kannattaa panostaa, jotta siitä ja sen päällä loikuilusta (taukoilusta) tulisi esimerkiksi lajiharjoituksissa yhtä mukavaa kuin itse treeni!

Kun koira hakeutuu sujuvasti matolle eri suunnista ja eri etäisyyksien päästä, voi tämän jälkeen lähteä rakentamaan siihen makuuta (jos koira ei sitä vielä tarjoa). Maton päällä ei tarvitse olla tarkkana sfinksiasennossa, vaan siinä voi ottaa rennomman lonkkamakuun.

Kun matto vetää koiraa magneetin tavoin puoleensa, voi harjoittelun siirtää vuorokaudenaikaan, kun koira on jo valmiiksi rauhallinen ja rento. Rauhoittumisen oppiminen matolle on tunne-ehdollistumista eli klassista ehdollistumista. Siitä tulee myös maton taika!

Vinkki: Matto on hyvä pitää lajitreenin aikana esillä. Jos koira menee kesken treenin matolle, se voi olla esimerkiksi merkki siitä, että toistoja on tullut paljon, harjoitus on epäselvä tai koira on kipeä.

Continue Reading

Tokon noutoliikkeet

Suorittamista ja sääntöjä tärkeämpää on aina koira, yhteistyö ja vuorovaikutus. Ennen jokaista harjoitusta on aina hyvä pohtia miten voi lisätä koiran omaehtoisuutta sekä onnistumisen ja valinnan mahdollisuuksia.

Tottelevaisuuskokeissa on tarkoitus suorittaa tehtäviä innostuneesti sääntöjen edellyttämällä tavalla. Tässä postauksessa kurkistetaan tokon sääntökirjaan. Mitä säännöissä koiran toivotaan tekevän noutoliikkeissä? Osa ei-toivotusta käyttäytymisestä alentaa noutojen arvosanaa, osa aiheuttaa liikkeen hylkäämisen.

Alokasluokassa on noutoesineen pitäminen, jossa on toivottavaa, että koiralla on halu tarttua noutoesineeseen, koira ottaa kapulan yhdellä (tai viimeistään toisella) vihjesanalla, pitää kapulaa suussaan noin 5 sekunnin ajan ja irrottaa kapulasta yhdellä (tai viimeistään toisella) vihjesanalla. Tässä tehtävässä on myös toivottavaa, että koira

AB
ei tartu esineeseen ennen vihjesanaa tarttuu esineeseen vihjesanan kuultuaan
ei pudota kapulaa ennen irrotuksen vihjesanaa pitää kapulaa kunnes kuulee irrotuksen vihjesanan
ei vaihda asentoa pysyy samassa asennossa
ei pureskele kapulaa pitää kapulaa pureskelematta sitä
ei leikittele kapulalla pitää kapulaa leikittelemättä sillä
ei poistu paikaltaan kapulan kanssa pysyy paikallaan

Onko vesilasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä? Kumpaan sarakkeeseen keskityt? Siihen, mitä koira ei saa tehdä vai siihen mitä koira saa tehdä?

Avoimessa luokassa on noutaminen. Ohjaaja saa heittää kapulan noin 10 metrin päähän. Koira saa vihjesanan kuultuaan noutaa kapulan hyvällä tempolla. Koira saa mennä kapulalle ja tulla takaisin lyhyintä mahdollista reittiä. Koira saa luovuttaa kapulan ohjaajan vierellä (perusasento) tai edessä. Koira saa noudattaa innokkaasti ohjaajan sanomia vihjesanoja. Tässä tehtävässä on toivottavaa, että koira

AB
ei lähde liikkeelle, kun kapula heitetään pysyy paikallaan, kun kapula heitetään
ei pure kapulaa voimakkaasti pitää kapulaa pureskelematta sitä
ei riko kapulaa pitää kapulaa pureskelematta sitä

Voittajaluokassa on metalliesineen noutaminen esteen yli hypäten. Ohjaaja saa vapaasti valita haluamansa kokoisen metallikapulan koiralleen. Ohjaaja saa heittää metallisen noutoesineen esteen yli. Koira saa hypätä esteen yli, noutaa kapulan ja hypätä kapula suussaan takaisin. Tässä liikkeessä on toivottavaa, että koira

AB
ei ennakoi hypyn ja noudon vihjesanoja kuuntelee hypyn ja noudon vihjesanat
ei ponnista esteen päältä hyppää esteen yli ponnistamatta siitä
ei jätä hyppäämättä estettä edestakaisin hyppää esteen yli edestakaisin
ei kaada estettä hyppää esteen yli kaatamatta sitä
ei lähde liikkeelle, kun kapula heitetään pysyy paikallaan, kun kapula heitetään

Tunnistusnouto on voittajaluokassa ja erikoisvoittajaluokassa. Ohjaaja saa pitää kädessään omaa kapulaa voittajaluokassa noin 10 sekunnin ja erikoisvoittajaluokassa noin 5 sekunnin ajan. Koira ei saa koskea tai haistella tunnarikapulaa ennen suoritusta. Koira saa etsiä oikean kapulan, tuoda sen ja luovuttaa sen ohjaajalle. Koira saa työskennellä aktiivisesti ja määrätietoisesti. Tunnarissa on toivottavaa, että koira

AB
ei nosta vääriä kapuloita haistelee nostelematta muita kapuloita
ei pure kapulaa voimakkaasti pitää kapulaa pureskelematta sitä
ei riko kapulaa pitää kapulaa pureskelematta sitä

Ohjattu noutaminen on voittajaluokassa ja erikoisvoittajaluokassa hieman eri speksein. Koira saa noudattaa annettuja vihjesanoja ja ohjausta innokkaasti. Tässä liikkeessä on toivottavaa, että koira

AB
ei mene väärälle kapulalle menee oikealle kapulalle
ei nosta väärää kapulaa nostaa oikean kapulan
ei pudota kapulaa pitää kapulaa pudottamatta sitä
ei pureskele kapulaa pitää kapulaa pureskelematta sitä

Iloisia ja onnistuneita noutotreenejä!

Continue Reading

Kaukokäskyt: istu-seiso-istu

Kaukokäskyt ovat asennonvaihtoja, joissa koira vaihtaa asentoaan ohjaajan antamien vihjeiden mukaan. Monesti harjoittelu keskittyy asennonvaihtojen harjoitteluun. Se on kuitenkin vasta puolet liikkeestä. Toinen puolisko muodostuu asennossa pysymisestä.

Istu-seiso-istu vaihdot tulevat tokon ylemmissä luokissa. Kymmenisen vuotta sitten koirillani oli etujalkakaukot, jotka taitavat olla tämän päivän trendi. Tänä päivänä olen takajalkakaukojen kannattaja.

 • Takajalkakaukot = takajalat pysyvät vaihdoissa paikallaan
 • Etujalkakaukot = etujalat pysyvät vaihdoissa paikoillaan
Takajalkakaukot istu-seiso-istu -harjoituksia 
 1. Monipuoliset takatassutargetharjoitukset, jotka jo itsessään lisäävät koiran kehontuntemusta ja takajalkojen hahmottamista.
 2. Istu-seiso-istu -jumppa takatassutargetia apuna käyttäen. Nimensä mukaisesti on jumppaa: siirrä paino takaosalle, koukista takaraajojen nivelet, istu ja ponnista siitä ylös seisomaan.
 3. Vaihdoissa voi hyödyntää myös käsitargetia tai kosketuskeppiä.
 4. Asentojen vahvistaminen irrallaan liikkeestä. Esimerkiksi seisomisen vahvistaminen ilman istumisesta seisomaannousua. Tavoitteena asennossa pysymisessä 3 sekunnin kesto, mutta koska aina kannattaa harjoitella tuplat, niin tavoitteena voisi olla 6 sekuntia.
Seisomisen vahvistaminen

Kun koira seisoo, niin palkitaan sitä. Koiran ei ole tarvinnut istua ensin. Riittää, että koira on pysähtynyt seisomaan. Palkitaan ja samalla voidaan myös kehua seisomisen vihjesanalla.

Kun seisominen on koiralle merkityksellinen (samalla tavalla kuin esimerkiksi istuminen), siihen voidaan rakentaa kestoa vahvisteaikataulun avulla. Palkitaan esimerkiksi

 • 1-1-1-1-1
 • 1-2-1-2-1
 • 1-2-1-3-1
 • 2-3-2-3-2
 • 2-4-2-4-2
 • 3-1-4-1-3
 • 2-5-1-2-5
 • 1-3-5-3-1
 • 2-4-6-2-4 sekunnin välein.

Ennen keston harjoittelua kannattaa verrytellä nopeilla asennoilla, joista seuraa nopea, välittömästi toimitettu palkkio.

Palkitaan monipuolisesti eri suunnista (esim. täsmä/takapalkka/etupalkka) ja eri laatuisilla palkkioilla eri palkkiovihjeitä hyödyntäen.

Ennen treeniä kannattaa aina miettiä tarkkaan mitä harjoittelee ja mikä on (osa)tavoite. Tällöin fokus on siinä, eikä kaikessa. Kaikkea ei voi harjoitella yhdellä kerralla.

Suunnitelma B. Kannattaa myös miettiä etukäteen, että jos joku ”virhe” kuitenkin tapahtuu, niin miten tilanne hoidetaan? Pyydetäänkö esimerkiksi joku ohjaajan päättämä vaihtoehtoinen tehtävän, josta pääsee palkitsemaan? Tai jos koira tekee oman vaihtoehtoisen tehtävänsä, niin mitä silloin tehdään ja miten jatketaan?

Tärkeintä on laatu, ei määrä. Ei kannata jäädä toistamaan turhaan, varsinkaan jos koira on muutaman toiston koira. Annetaan aikaa oppimiselle ja annetaan myös koiran kropalle aikaa palautua.

Continue Reading

Nuuhkutelma

Kolme hyvää syytä opettaa tokokoiralle hajutyöskentelyä
 1. Hajun opiskelu ja oppiminen on uuden oppimista. Uuden oppiminen on virikkeellistä, mukavaa ja myös piristävää varsinkin jos tokotemput on jo hallussa, eikä harjoittelu tarjoa varsinaisesti enää uuden oppimista.
 2. Hajun etsiminen on yleensä mukavaa tekemistä tokon vapaapäiville ja lepokausille – kunhan harjoittelussa muistetaan kaikessa harjoittelussa toimivat tärkeät elementit!
 3. Hajuerottelun opettaminen muulla hajulla tukee ohjaajan taitoja opettaa tokon tunnistusnoudossa tarvittava hajuerottelu.
Hajuerottelun opettamisen aloitus
 1. Käy Ikeassa ostamassa ravistimia verkkokannella
 2. Päätä etsittävä haju tai anna koiran päättää
 3. Hanki etsittävää hajua ja harjoittelussa käytettäviä siirrännäisiä
 4. Päätä kumman opetat ensin: ilmaisun vai etsinnän

Sitten treenaamaan! Alla olevissa ohjeissa mainitut purkit ovat juurikin ravistimia. Ravistimilla on kiva harjoitella, kun pääsee heti purkkien paikkaa vaihtaessa myös rikkomaan rataa.

Vaihe 1. – Esitellään haju ja luodaan sille merkitys
 1. Avaa purkki, laita hajua purkkiin (käytä apuna esimerkiksi pinsettejä) ja laita kansi kiinni (ravistimissa on verkkokansi)
 2. Voit pitää purkkia kädessä tai laittaa purkin maahan
 3. Kun koira laittaa nenänsä purkin päälle
 4. Palkkiomerkki ja palkkiomerkin mukainen palkkio

Ensin yhdellä purkilla. Jos koira ei laita nenää purkkiin, voi lähteä pienemmästä kriteeristä kuten, että koira katsoo purkkia. Tällöinkin palkkio läheltä purkkia.

Purkin päältä palkkio, jotta samalla kun koira syö, niin se saa hajua. Hajuun yhdistyy mukavia asioita ja hajusta tulee merkityksellinen.

Ensin riittää nenä purkin päälle, mutta jatkossa toivotaan myös nuuhkuttelua, eikä pelkkää kohdetyöskentelyä (nenäkosketus).

Vaihe 2. – Erottelua, ei mikä tahansa purkki

Kun ensimmäinen vaihe sujuu, niin voidaan lisätä tyhjiä ja puhtaita häiriöpurkkeja. Toisen vaiheen harjoittelun tarkoituksena on, että ei mikä tahansa purkki, vaan se purkki missä on haju.

 1. Ensin 1 hajupurkki ja 1 tyhjä purkki
 2. Koira saa haistella molempia ja kun koira tekee valinnan hajupurkista
 3. Palkkiomerkki ja palkkiomerkin mukainen palkkio oikean purkin päältä

Koiran tekemä valinta hajupurkista voi olla ilmaisu (jos ilmaisu on opetettu ensin) tai joku ero koiran käyttäytymisessä.

Kun koiran tekemät valinnat osuvat oikeaan vähintään 80%, voi lisätä tyhjiä purkkeja. Ensin toisen tyhjän purkin, kun taas sujuu, niin voi lisätä kolmannen tyhjän purkin.

Vaihe 3. – Erottelua, ei mikä tahansa siirrännäinen

Jos hajuun liittyy jotain muita materiaaleja, ns. siirrännäisiä, niin kannattaa harjoitella myös erottelu niiden välillä. Kolmannen vaiheen harjoittelun tarkoituksena on, ei mikä tahansa siirrännäinen, vaan se missä on haju.

Nestemäisellä hajulla (esim. nosework hydrolaatti) tippa voi olla pumpulipuikon päässä tai pumpulilapussa. Tällöin erottelu käydään näiden välillä: ei mikä tahansa purkki missä on pumpulipuikon pää, vaan se purkki missä on se pumpulipuikon pää, jossa on haju.

Toteutus samalla tavalla kuin vaiheessa kaksi, mutta tyhjissä purkeissa on puhtaita siirrännäisiä.

Vaihe 4. – Erottelua, ei mikä tahansa poikkeava haju

Tässä harjoitusvaiheessa tyhjiin purkkeihin lisätään häiriöhajuja. Neljännen vaiheen tarkoituksena on, että ei mikä tahansa poikkeava haju, vaan se tietty haju.

Mitä mielenkiintoisempaa nuuhkuteltavaa häiriöpurkkeihin laittaa, niin sitä mielenkiintoisemmaksi tämän vaiheen saa koiralle. Häiriöhajujen laittamisessa melkeinpä vain mielikuvitus on rajana!

Ja kun kyseessä on eräänlainen häiriötreeni, niin se tarkoittaa sitä, että palkkiot kuntoon! 😉

Neljännen vaiheen jälkeen purkkeja voi lähteä piilottamaan entistä systemaattisemmin ja sen jälkeen pyrkiä pääsemään purkeista pikkuhiljaa kokonaan eroon.

Continue Reading

Tikapuukävely

Tikapuukävely on nappuloiden etsimistä tikaspuiden välistä. Tärkeää on, että vauhtia ei juurikaan ole, vaan koira kävelee rauhallisesti askelmien yli. Ensin makupalat voivat olla joka välissä, sen jälkeen joka toisessa välissä ja jossain vaiheessa koira saattaa kävellä tikapuita ihan itsekseen. Meillä koirat saavat välillä aamu- tai iltaruoan tikapuilta, tällöin ”harjoitus” on myös ruokintavirike.

Käyttäytymisen monimuotoisuudessa ja syömiseen käytetyssä ajassa on eroa syökö koira ruokansa kupista vai nurmikolta tikapuukävelyn yhteydessä.

Tikapuukävely on helppo toteuttaa:

 1. Laitetaan tikapuut maahan ja ruokaa askelmien väliin.
 2. Vapautetaan koira etsimään makupaloja.
 3. Etsiessään ja syödessään makupaloja koira laskee päätään alas ja pyöristää selkäänsä, kun se samalla astuu askelmien väleihin.

Tikapuukävely kehittää koiran kehonhahmotusta ja koordinaatiota. Sopiva tikaspuiden väli on sellainen, ettei koira mahdu siihen väliin kokonaan (ei mahdu seisomaan askelmien välissä koko rungon pituudeltaan). Kaikkien välien ei tarvitse olla samanmittaisia, vaan joku väli voi olla pidempi, jolloin koira pidentää askeltaan. Makupaloja etsiessään ja syödessään koirilla saattaa kuitenkin välillä olla kaikki neljä jalkaa yhdessä tikaspuiden välissä. Tällöin koiralla on jalat ”supussa”, selkä pyöristynyt – tällöin myös vatsalihakset usein aktivoituvat. Tikaspuiden ei tarvitse olla koiran rannetta korkeammalla.

Tärkeää on koiran omaehtoinen tekeminen ja rauhallinen eteneminen mahdollisimman suorassa!

Continue Reading

Nappuloiden etsiminen

Sanoisin, että melkein kaikki nenätyöt auttavat tunnistusnoudon opettamisessa. Klassinen nappuloiden etsiminen on ruokintavirike, joka lisää syömiseen käytettyä aikaa ja käyttäytymisen monimuotoisuutta, mutta siinä on muutakin hyvää.

Nappuloiden etsiminen aktivoi nuuhkutusäänen. Kun koira etsii nappuloita maasta, se tekee kovasti nenätöitä ja monesti kuuluu intensiivinen nuuhkutusääni. Tuo nuuhkutusääni on tärkeä myös silloin, kun koira menee tunnarikapuloille. Ilman nuuhkutusääntä koira saattaa mennä vain noutamaan minkä tahansa kapulan, mutta nuuhkutusäänellä se on usein hakemassa juuri sitä oikeaa ohjaajalla ollutta kapulaa. Nuuhkutusäänen ja haistelun lisäksi tunnarissa tarvitaan noudon taitoja. Nouto puolestaan rakentuu vahvasta perusasennosta ja korrektista kapulan pidosta.

Neljä hyvää syytä piilottaa nappuloita koiralle etsittäväksi:
 1. Namien etsiminen lisää syömiseen käytettyä aikaa
 2. Namien etsiminen lisää käyttäytymisen monimuotoisuutta
 3. Namien etsiminen aktivoi nuuhkutusäänen
 4. Piilotettujen namien löytäminen lisää koiran optimismia

Iloisen onnellisia nuuhkutteluja!

Continue Reading

Käsitarget

Käsikosketuksessa koira koskettaa nenällään kättäsi. Käsikosketus on yksinkertainen, mutta erittäin hyödyllinen taito. Sitä voidaan hyödyntää monessa asiassa sekä arjessa että harrastuksissa. Käsikosketuksen oppiminen on koiralle temppu ja uuden oppimista. Kun uusien asioiden opettamisessa muistetaan koiran omaehtoisuus, on opetettavilla asioilla virikearvo (kognitiivinen virike).

Miten opetat?
 1. Laita vasen kätesi kyynärpäästä vaakatasoon, kämmenpuoli auki ja sormet yhdessä.
 2. Usein koirat tulevat katsomaan ja haistamaan kättä ”mikä tuo on?”
 3. Kun tunnet nenän tai viiksikarvat, naksauta!
 4. Palkitse koira oikealla kädellä lähelle vasenta kättäsi. Palkkion suunta lähelle sinne, minne koiran haluamme. Aina kannattaa pohtia myös palkkiosta palkkioon eli koiralla on helppo tarjota seuraava toisto, kun se on jo valmiiksi lähellä tehtävää.
 5. Harjoittele käsikosketukseen mahdollisimman pian myös kestoa, jottei pelkkä nokkiminen ehtisi vakioitua.
 6. Kun käsikosketuksessa on kestoa, niin lisää häiriöitä (esim. herkusta luopuminen, lelun heiluttelu, häiriökäden heiluttelu).

Harjoittele tehtävässä käytettävät häiriöt ensin ilman tehtävää.

Tokosovelluksia
 1. Virittelyleikki ja KGS (Keep Going signaali) harjoittelu.
 2. Virheen sattuessa vaihtoehtoinen tehtävä, josta pääsee palkitsemaan.
 3. Kaukokäskyjen asennon vaihdot ja asentojen opetus yleensäkin (mm. jäävät).
 4. Kapulan pito ja palautus. Koira ottaa kapulan suuhunsa ja kapula suussaan tekee käsikosketuksen. Koira keskittyy nenäkosketukseen, ei pureskeluun.
 5. Ohjaaja oppii opettamaan ja koira oppii oppimaan häiriöiden ja keston lisäämisen konseptit.
Continue Reading

Omaehtoisen kontaktin vahvistaminen

Kontaktin vahvistaminen on koiran palkitsemista, kun koira omaehtoisesti tarjoaa kontaktia. Harjoitelkaa ensin paikassa, jossa on vähän häiriöitä. Kun alkaa sujumaan eli koira tarjoaa kontaktia nopeasti ja usein, niin voi mennä harjoittelemaan paikkoihin missä on vähän enemmän häiriöitä.

 1. Lataa palkkiot* taskuihin
 2. Seiso paikallaan kädet luonnollisesti sivuilla (ei tarvitse nostaa käsiä ylös sivuille)
 3. Kun koiran katse spontaanisti kääntyy sinuun, merkkaa tämä toiminta palkkiomerkillä, josta toimita palkkiomerkin mukainen palkkio
 4. Toistakaa harjoitusta
Miksi kontaktin vahvistaminen kannattaa?

Kontakti on lähes kaiken tekemisen perusta, josta muodostuu yhteys ihmisen ja koiran välille. Kun puhutaan toiselle ihmiselle, niin silloinkin otetaan usein katsekontakti henkilöön, jonka kanssa puhutaan. Se on kohteliasta. Tällöin on mahdollista nähdä myös toisen ilmeet ja eleet, jotka ovat myös ”puhetta”.

Mitä jos koira ei ota kontaktia? Onko se itsepäisyyttä?

Jos koira ei ota kontaktia, niin kannattaa pohtia seurauksia – mitä siitä seuraa, kun koira ottaa kontaktin? Onko seuraukset mieluisia vai epämieluisia? Tässä kannattaa asettua koiran asemaan ja miettiä asioiden mukavuutta/epämukavuutta koiran näkökulmasta ja kokemusmaailmasta.

Alusta asti kannattaa panostaa koiran omaehtoisen kontaktin palkitsemiseen, jotta kontakti vahvistuisi. Kontaktia ei kannata houkutella, eikä vaatia. Omaehtoinen kontakti on koiran tekemä aloite. Anna koiran tehdä aloitteita! Kontakti on suotava asia, mutta täysin vapaaehtoinen. Vältä harjoittelussa konfliktitilanteita ja epämiellyttäviä asioita.

*Toimivan palkkion tunnistaa siitä, että sitä edeltänyt käyttäytyminen lisääntyy. Se, että koira syö ei tarkoita vielä, että ruoka toimii vahvisteena. Vasta kun syömistä edeltänyt käyttäytyminen lisääntyy, niin sitten se on vahviste.

Joskus häiriöt vievät koiran fokuksen toisaalle, eikä tämäkään ole itsepäisyyttä. Kun ympäristö kiinnostaa, niin koira ei kuuntele eikä keskity. Harjoittelun avulla koira kuitenkin oppii käsittelemään häiriöitä ja toimimaan myös niiden ollessa läsnä.

Sen sijaan, että pohtii adjektiiveilla millainen koira on, niin kannattaa keskittyä havainnoimaan koiran käyttäytymistä verbeillä eli miten koira käyttäytyy. Se mitä näemme, se on käyttäytymistä ja se on muokattavissa. Unohdetaan leimat (kuten itsepäisyys), koska niistä voi tulla ennakkoasenteita ja myös itseään ennustavia.

Continue Reading