Vihje-erottelu

Tuokoon uusi alkava vuosi sen hyvän, mitä toivot sekä mahdollisuuden mihin vaan!

Mitä parhainta uutta vuotta! Aloitetaan uusi vuosi pienellä treenihaasteella, joka liittyy vihje-erotteluun. Tokossa, agilityssä ja monissa muissa lajeissa koiralta edellytetään taitoa erotella vihjeitä. Usein ne ovat suullisia vihjeitä. Vihje-erottelu tarkoittaa, että koira oppii vastaamaan tietyllä toiminnalla vain tiettyyn vihjeeseen, esimerkiksi tiettyyn sanaan, ei muihin tai mihin tahansa sanaan. Tämä edellyttää, että yhtä vihjettä ja siihen liittyvää toimintaa on vahvistettu useita kertoja. Onnistuneilla toistoilla tietty toiminta linkittyy tiettyyn vihjesanaan.

Opeta koira tunnistamaan nimensä 2-3 ensimmäistä kirjainta

Vihjeiden erotteluun liittyy tietty kuuntelu ja tarkkaavaisuus, joita voi kotona harjoitella esimerkiksi opettamalla koira tunnistamaan nimensä 2-3 ensimmäistä kirjainta.

Miksi?

  • Uuden oppiminen on virikkeellistä (kognitiivinen virike, kun siihen liittyy omaehtoisuus)
  • Mukavaa yhdessäoloa (sosiaalinen virike, kun siihen liittyy omaehtoisuus)
  • Ohjaaja oppii pohtimaan ja opettamaan
  • Tällä harjoituksella vihje-erottelutreeniä ilman fyysistä rasitusta
  • Taidoilla on tapana yleistyä – kuuntelu ja vihje-erottelu on taito
Ristiäiset on vihje-erottelun edellytys

Ristiäisissä toiminta nimetään eli toimintaan liitetään vihje. Sitä ennen on kuitenkin edeltänyt toiminnan aikaansaaminen, toiminnan vahvistaminen ja vasta kun toiminta on riittävän hyvää, siihen voi liittää vihje. Esimerkiksi: koira koskettaa F-kirjainta, sanon sillä hetkellä kerran ”Äf”. Joidenkin toistojen jälkeen vihjesanalle, koiran tekemälle vahvalle toiminnalle sekä siitä saadulle palkkiolle alkaa muodostua yhteys. Ne linkittyvät toisiinsa. Se saattaa koirasta riippuen edellyttää jopa 50-100 onnistunutta toistoa.

Ennen vihje-erottelua

Tietääkö koira vihjeen oikeasti? Sano vihje – vastasiko koira oikein, tekikö se oikein? Jos ei, niin koira ei todennäköisesti ole valmis vihje-erotteluharjoituksiin. Onko koiralla mahdollisuus onnistua? Onko esimerkiksi eroteltava kohde aluksi riittävän etäällä?

Jos vihje-erottelutreeniä ei valmistele huolella on virheen mahdollisuus suuri. Tästä johtuen kuuntelutreeni voi olla koiralle myös stressaavaa. Pohdi vilpittömästi miten voit maksimoida koirasi mahdollisuuden onnistua ja minimoida mahdollisuuden virheen tekemiseen. Kuuntelutreeni edellyttää koiralta itsevarmuutta, esimerkiksi siinä kohtaa olla tekemättä mitään kun tulee väärä vihje.

Miten itse aloitan harjoittelun?

Tulostan A6 kokoiselle paperille aina yhden kirjaimen. Tarkistan, että opeteltavat kirjaimet ovat toisiinsa nähden riittävän erilaiset. Nuorimmalle koiralleni tulostan kirjaimet F-U-N, keskimmäiselle M-A-G ja vanhimmalle D-I-V. Opetan kullekin koiralle sen oman nimen kirjaimille merkityksen, jonka jälkeen liitän toimintaan vihjeen. Jokainen kirjain yksitellen kirjain kerrallaan.

Kokeilen opetuksessa tokomaisia oppeja. Tokossa suositellaan asentojen (istu, maahan, seiso) opetuksessa, että harjoitellaan alussa vain yhtä asentoa viikossa. Eli ei kaikkia asentoja samalla viikolla. Tätä periaatetta aion kokeilla näiden kirjaimien opettamisessa eli harjoitellaan alussa vain yhtä kirjainta per viikko.

Kun vihje on yhdistynyt kirjaimeen, aloitan erotteluharjoittelun, johon otan vinkkejä tunnistusnoudon yhdestä opetustavasta. Kun koira osaa hakea yhtä ohjaajan hajuista kapulaa, harjoitteluun voidaan alkaa tuomaan muita kapuloita. Muut kapulat ovat ensin kaukana ja pikkuhiljaa niitä tuodaan lähemmäs. Tätä aion testata myös kirjamien kanssa. Otan toisen (häiriö)kirjaimen mukaan – aluksi sivulle, riittävän kauaksi harjoiteltavasta kirjaimesta. Kun koira valitsee sujuvasti oikeaa kirjainta, voin tuoda toista kirjainta vähitellen lähemmäksi ja lähemmäksi. Tällä tavoin teen oikean valinnan helpoksi. Tämän jälkeen voin sekoitella kirjainten paikkoja.

Kuulevista koiristani Fun ja Diva saavat suulliset vihjeet, mutta kuuro Maikkis saa visuaaliset vihjeet. Kun koirat osaavat kirjaimet vihjeestä, tulee mukaan koiran oman nimen kirjaimien erottelu muiden kirjainten joukosta tietyssä järjestyksessä.

Suosittelen dokumentoimaan harjoittelussa oppimistulokset ja oivallukset sekä sen jälkeen pohtimaan oivallusten sovellusmahdollisuuksia omaan harrastuslajiin. Kun koira on oppinut yhden kirjaimen, niin nopeutuuko sen jälkeen muiden kirjaimien oppiminen? Kun yhteen kirjaimeen on liitetty vihje, oppiiko koira muissa kirjaimissa vihjeen nopeammin?

Haastan bloggaavista tutuistani AnnanHetan ja Tiian <3

Antoisia ja oivaltavia treenihetkiä kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *